Annons
Nyheter
Sverigedemokraterna tycks ha tagit väljare från alla läger enligt Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Nyheter • Publicerad 20 september 2010

– Antagligen har man också mobiliserat en hel del väljare från soffan, säger Marie Demker.

Hon listar tre faktorer bakom partiets stora framgång i årets val: Medierna, det egna arbetet och de övriga partiernas trätande om hur SD ska behandlas.

Annons

– Det sista halvåret har det varit en väldig exponering av dem i medierna. Trots att de är ett så förhållandevis litet parti har de fått en scen på vilken de har kunnat agera och fått kommunicera sin politik.

SD får sitt starkaste stöd i Skåne och Blekinge. Marie Demker ser två förklaringar till det. Den ena är att det finns andra politiska skiljelinjer i Skåne som inte är lika vänster-högerorienterade som i övriga landet, utan mer inriktade på centrum-periferi.

– Det vill säga att det finns en motsättning mellan det centrala Sverige, Stockholm och 08:orna, och dem själva, säger Marie Demkert och pekar på att det funnits flera sådana partier i Skåne, som Sjöbopartiet.

Den andra förklaringen är en tröskeleffekt.

– Om tillräckligt många grannar, vänner och arbetskamrater har börjat rösta på Sverigedemokraterna så försvinner känslan av att det är något konstigt att rösta på ett litet parti som det skrivs mycket negativt om. Då rullar det fram en liten våg av väljare, säger Marie Demker.

På frågan om vad SD gjort för att nå sådan framgång svarar hon att partiet satsat på intern organisation.

– De har insett att det krävs disciplin, ordning och reda i partiet. De har ett genomtänkt strategiskt arbete för partiarbete och propaganda. De har också kanaliserat det partistöd de fick tillgång till genom framgångarna i kommunvalen 2006 till en slags valfond på nationell nivå.

– Sitt eget arbete ska de ha en eloge för, säger Marie Demker.

"Negativt för demokratin"

– Det blir en väldigt osäker regeringssituation, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap, om prognosen att alliansen inte får majoritet.

Annons

Enligt Demker kommer en borgerlig regering att vara beroende av överenskommelser med de rödgröna.

– Det blir ett väldigt öppet läge, det är svårt att säga hur de överenskommelserna kommer att se ut. Alla tror ju att de kommer samarbeta med Miljöpartiet, men jag tror att det kan bli andra konstellationer också, att blocken kommer att luckras upp lite grann i kanten.

Demker menar att resultatet, om det står sig, är negativt för Sverige på flera sätt.

– Omvärlden kommer att se med oro på den framtida ekonomiska politiken. Dessutom är det negativt för demokratin. Folkviljan får svårare att förverkligas. Det kommer bli mycket fler kompromisser och lite mer försiktiga förslag. 95 procent av de som röstat har röstat på partier som kommer att få svårt att få genom sin politik, säger hon.

Nya konstellationer

– Situationen är så pass kaotisk så att jag tror att alla de etablerade partierna omprövar sina positioner och strategier nu, vi kanske får se helt nya konstellationer i samband med regeringsbildningen nu. Det blir inte enkelt, säger professorn i statsvetenskap Marie Demker.

– Jag sade efter valet 2006 att det var ett helt nytt politiskt landskap. Jag skulle säga att med SD som vågmästare i riksdagen är det ett lika stort nytt landskap, det är helt nya förutsättningar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons