Annons
Nyheter

Statsvetare: "MP ingår samarbete med alliansen"

Statsvetaren Li Bennich-Björkman tror att Miljöpartiet kommer att ta möjligheten att samarbeta med alliansen.
Nyheter • Publicerad 20 september 2010

MP kan göra det med äran i behåll i och med att partiet därmed kan sätta käppar i hjulet för Sverigedemokraterna.

– Jag tror inte att de har någonting att förlora på det. För Miljöpartiet har ett samarbete med de rödgröna inga framtidsutsikter, säger hon till TT.

Annons

Bennich-Björkman tycker inte alls att det låter som att MP utesluter ett samarbete. Hon är inte imponerad av språkröret Maria Wetterstrands dementier:

– Jag tycker inte riktigt att de har förnekat ett samarbete. De har sagt att de inte vill vara stödparti men om de skulle erbjudas en regeringspost så är det någonting annat, då är de inte stödparti. De isolerar då, eller fråntar SD vågmästarrollen. Och det kan vara ett motiv som håller.

Hon tror också att sagan om det rödgröna alternativet är över. Partierna gick in i ett samarbetet för att de trodde att det var en framtid. Men det har ju med all tydlighet visat sig att så inte var fallet.

– Jag tror att det rödgröna blocket kommer att upplösas, det är inte så starkt. De rödgröna var ett svar på den starka alliansen – en nödlösning. Inte ett hållbart samarbete.

"Sahlins läge osäkert"

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlins ställning är nu ytterst osäker menar Li Bennich-Björkman.

– Jag tror inte att Sahlin kommer att sitta kvar. Hennes ställning är inte så stark inom partiet. Jag har svårt att tro att hon kan sitta kvar när förlusten var så stor och hon har det här samarbetsinitiativet med MP och V som en belastning.

Bennich-Björkman framhåller förre justitieministern Thomas Bodström som nästa partiledare:

– Bodström har kvalitéer som är viktig för en partiledare, han är medial och numera en erfaren politiker.

Socialdemokraten och statsvetarprofessorn Ulf Bjereld håller inte riktigt med om Sahlins osäkra läge:

Annons

– Jag tror att hon i alla fall på kort sikt sitter säkert. Få i partiet skuldbelägger henne, det dåliga valresultatat är inte en partiledarfråga. Krisen inom partiet är djupare än så.

S ett parti i kris

Enligt Ulf Bjereld gjorde Socialdemokraterna sitt sämsta val på nästan 100 år och har befunnit sig i en nedåtgående trend sedan tidigt nittiotal.

– Fram till 1991 var Socialdemokraterna ett stabil 40-procents parti. Efter det har det snarare varit ett stabilt 30-procentsparti.

Bjereld menar att en partikris ligger bakom det historiskt dåliga valet:

– Man kan hitta tillfällighetsfaktorer och säga att man förlorade kampen om dagordningen eller skylla på partiledaren. Men Socialdemokraterna är ett parti som är format av industrisamhället och motsättningen mellan arbete och kapital, mellan vänster och höger. Det samhället håller på och fasas ut och ersättas av någonting nytt.

– Socialdemokraterna har misslyckats med att utforma en politik som värnar de traditionella socialdemokratiska kärnvärdena om frihet, jämlikhet och solidaritet men som har giltighet i detta nya samhälle. Man hoppar nu i stället mellan att å ena sidan vända sig till sina kärngrupper som LO-anställda industriarbetare och å andra sidan försöka attrahera den så kallade medelklassen i Stockholm. Det blir osammanhängande och ideologiskt osäkert.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons