Annons
Nyheter

Som Norrmalm röstar – så röstar Borås

Som Norrmalm Västra röstar, så röstar Borås. BT tog en tur till valdistriktet som speglar kommunen.
Nyheter • Publicerad 17 september 2010
? Det blir mycket prat om politik i dessa dagar, säger Atefa Qiamsson och Sabira Haider som arbetar tillsammans på XLNT Beauty.
? Det blir mycket prat om politik i dessa dagar, säger Atefa Qiamsson och Sabira Haider som arbetar tillsammans på XLNT Beauty.Foto: Anders Robertsson
Foto: 

– Det är roligt med val. Vi pratar om valet med våra kunder, säger Sabira Haider, på salong XLNT Beauty.

Borås 2 Norrmalm Västra sträcker sig från Sagagatan i söder till Torgilsgatan i norr och delar av Döbelnsgatan i öster. Bebyggelsen är blandad, här finns både villaområden och hyreshus. Ett och annat gulnat löv pryder gatorna.

Annons

Atefa Qiamsson och Sabira Haider arbetar tillsammans i salongen på Torgilsgatan. Den ena är frisör, den andra erbjuder olika skönhetsbehandlingar.

– Kunderna frågar ofta oss om vad de ska rösta på och vi frågar dem, säger Sabira Haider.

Det blir ett givande och tagande i diskussionerna. Både Sabira Haider och Atefa Qiamsson är från Afghanistan och har bott i Sverige i tio år.

Vid valet 2006 var det första gången som de röstade i Sverige.

– Det är bra att det finns hårda regler för vad som är rätt och fel i Sverige. Sverige hjälpte oss när vi kom hit. Nu känns det bra att arbeta och betala skatt.

De uppskattar den svenska demokratin och det svenska samhället, men vågar inte sia om vem som kommer att vinna valet.

Dagens första kund, Ulla Juhlin, stiger in. Hon ska färga och klippa håret.

– Jag har redan röstat, säger hon.

I huset mitt emot möter Ulrika och Farshid Vafai sin mäklare. De ska precis skriva kontrakt på en övernattningslägenhet.

– Jag kommer att stödrösta på Centern, säger Farshid Vafai. Vi har företag och gillar deras företagspolitik.

Annons

Vid valet 2006 röstade 1 040 personer i detta distrikt och de prickade sånär in valresultatet för hela kommunen. Lite längre ner i valdistriktet på Folkungagatan kommer Eva Rantzow gående med Alice som viftar glatt på svansen.

– Det var svårt att bestämma sig i år faktiskt, med jag har redan röstat och det blev samma parti som jag röstat på tidigare, säger Eva Rantzow.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons