Annons
Nyheter

SD ser invandring som ett hot

Sverigedemokraterna tänker kräva en kraftigt minskad invandring om de skulle få inflytande i riksdagen.
Nyheter • Publicerad 3 september 2010

Men både de borgerliga och de rödgröna utesluter samarbete med partiet.

Sverigedemokraterna (SD) drömmer om ett Sverige från förr och om en plats i riksdagen. "Ge oss Sverige tillbaka" står det på SD:s affischer. Slagordet är inspirerat av invandringskritiska Dansk Folkeparti. Enligt SD så knäar Sverige i dag under en massinvandring som leder till segregation och kriminalitet.

Annons

Sommarens opinionsmätningar visar att SD har en möjlighet att få en vågmästarroll i riksdagen. Men både den borgerliga alliansen och de rödgröna har uteslutit samarbete med partiet. Partiledaren Jimmie Åkesson räknar ändå med att någon kommer att vilja förhandla. Då blir SD:s främsta krav åtstramning av invandringen, lägre skatt och bättre äldreomsorg för pensionärerna, samt hårdare tag mot brottsligheten.

Minska 90 procent

Målet är att Sverige inte ska ha större asyl- och anhöriginvandring än Danmark eller Finland. SD tror sig kunna minska den invandringen med 90 procent. Det är en politik migrationsminister Tobias Billström (M) inte bara är kritisk till utan också hävdar är ogenomförbart med tanke på internationella överenskommelser.

SD ser mångkultur som ett hot mot sammanhållningen i landet. Därför vill de ställa hårdare krav på invandrare, framförallt muslimer, att anpassa sig till vad de kallar svenska värderingar. I sitt sommartal hävdade Åkesson att invandring från framförallt Mellanöstern och Nordafrika är en orsak till att våldtäktsanmälningarna ökar.

Förbjuda religiösa symboler

Någon exakt definition av vad en svensk är har partiet inte, utan skriver i sitt invandringspolitiska program att svensk är den som "av sig själv och av andra svenskar uppfattas som svensk". Partiet vill till exempel dra in bidrag till invandrarföreningar, avskaffa offentligt finansierad modersmålsundervisning och förbjuda religiösa symboler som slöja för offentliganställda.

På flera områden lånar SD förslag från både höger och vänster i svensk politik. De vill ha kvar jobbskatteavdraget, utvidga rut-avdraget och höja vårdnadsbidraget, samtidigt ska a-kassan, föräldrapenning och sjukpenningen höjas. Försvaret ska få mer pengar, studiemedlet ska höjas och kommunerna ska få mer statliga pengar.

Minskat bistånd

Pengarna vill SD ta från främst biståndet och invandring. Partiet vill att Sverige ska sänka biståndsmålet till 0,7 procent av BNP, vilket ska leda till en besparing på runt tio miljarder per år. SD tror sig kunna spara in 12 miljarder kronor på minskad invandring redan första året och 39 miljarder kronor när partiets politik fått fullt genomslag efter tre år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons