Annons
Nyheter

SD-ledaren: 5 000 är nog

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tycker att Sverige klarar högst 5 000 flykting- och anhöriginvandrare per år.
Nyheter • Publicerad 6 september 2010

– Teorin att vi ska uppgå i ett mångkulturellt lyckorike har jag extremt svårt för, säger han.

Åkesson, 31, har ägnat nästan hela sitt vuxna liv åt studier och politik. Nu kan han bli den yngste partiledaren i riksdagen om Sverigedemokraterna (SD) får fyra procent i valet.

Annons

Där blir hans främsta krav en kraftigt minskad invandring.

– Vi kan ha omkring 5 000 flyktingar eller anhöriginvandrare per år utan att det skapar problem, säger han.

Förra året fick knappt 45 000 uppehållstillstånd efter att ha sökt asyl eller på grund av anhörighet till svenska medborgare eller någon med uppehållstillstånd.

Muslimer hot

Men SD-ledarens drömsamhälle är inte nått med det. Han tror inte att många människor från fjärran kulturer kan smälta samman på ett bra sätt.

– När vi har så stor invandring som i dag så hamnar människor i enklaver där det redan bor landsmän och där parallellsamhällen byggs upp.

Åkesson växte upp i småstaden Sölvesborg och märkte hur klimatet förändrades när det, enligt honom, kom ganska många flyktingar från Östeuropa under mitten av 80-talet.

– Det blev motsättningar, väldigt uppdelat och ofta bråk.

Åkesson vill tillbaka till ett Sverige före 80-talet. Då var invandrarna inte bara färre. Det förväntades också, enligt honom, att de skulle anpassa sig till det svenska samhället.

SD-ledaren är särskilt kritisk till muslimer, vilka han ser som ett hot mot typiskt "svenska" värderingar om bland annat yttrandefrihet och jämställdhet. Han har inget emot judiska friskolor men vill förbjuda muslimska. Att bära turban på stan är acceptabelt, även om bussförare är ett gränsfall, medan heltäckande slöjor ska förbjudas. Åkesson vill heller inte se "fullskaliga moskékomplex" och definitivt inte minareter i städer.

Annons

Tar i hand

SD vill att de som bor i Sverige ska känna sig som och uppfattas av andra som svenskar. På frågan om hur den fotbollsintresserade SD-ledaren uppfattar Zlatan Ibrahimovic, som har invandrade föräldrar, svarar han:

– Jag uppfattar honom som svensk i väldigt många avseenden. Han har barn med en svensk fru och han bor i Sverige vissa stunder på året, men ytterst tycker jag att den här diskussionen inte får någon substans om man inte frågar honom själv.

SD domineras av män. Åkesson ser det som ett övergående problem eftersom kvinnorna blir fler när partiet växer.

– Jag upplever mig inte själv som speciellt grabbig, säger Åkesson som dock gillar att citera filmboxaren Rocky i talen.

Riksdagspartierna vill inte ta i SD ens med tång men alla partiledare Åkesson träffat tar honom i hand. Han räknar med att någon vill förhandla om SD får vågmästarroll i riksdagen. Och han räds inte nyval.

– Går det så långt då är det de andra, som är så fega att de inte ens vill samtala med oss, som orsakat oredan. Då kommer väljarna att visa sitt missnöje.

Jimmie Åkesson

Namn: Per Jimmie Åkesson

Ålder: 31

Bor: Villa i Sölvesborg

Familj: Särbo och två katter

Gör helst på fritiden: Ser på fotboll, spelar golf (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons