Annons
Nyheter

SD-kandidat inte valbar

Sverigedemokraterna har fått två mandat i kommunfullmäktige i Herrljunga. Men den ena platsen kommer troligen att stå tom.
Nyheter • Publicerad 23 september 2010

Patrik Jonasson, på andra plats på valsedeln, bor inte i kommunen och är inte valbar.

Patrik Jonasson bodde i Herrljunga till förra sommaren. Därefter flyttade han till Ulricehamn, och numera bor han i Vänersborgs kommun.

Annons

Därmed kan han inte sitta i kommunfullmäktige i Herrljunga.

– För att vara valbar måste man vara folkbokförd i kommunen senast på valdagen, säger Lars-Erik Persson på länsstyrelsen i Västra Götaland.

– När alla röster är räknade gör vi en valbarhetskontroll av alla ledamöter. Men kommunerna blir vi nog färdiga med tidigast på fredag, berättar han.

Om det visar sig att en person på valsedeln inte är valbar, går mandatet normalt till nästa namn på listan. Men eftersom det bara finns två namn på SD:s valsedel, kommer sannolikt en av deras två platser i fullmäktige att stå tom.

BT har varit i kontakt med flera Sverigedemokrater, bland annat distriktsordföranden Jimmie Stranne och valorganisatören Peo Ejderhall. Ingen av dem vet något närmare om kandidaterna i Herrljunga utan hänvisar till Conny Jörgensen, Sverigedemokrat från Alingsås.

– Det ska finnas en flyttanmälan på Patrik Jonasson, det är de uppgifter jag har fått, säger Conny Jörgensen.

Mer än så vill han inte säga. Men enligt Skatteverket finns ingen flyttanmälan. Om en anmälan görs nu, kommer den att registreras då den kommer in - alltså efter valdagen.

BT har sökt Patrik Jonasson men han har valt att inte höra av sig. Conny Jörgensen vill inte heller lämna några kontaktuppgifter till Patrik Jonasson eller ens bekräfta var han har bott.

Han är ju folkvald, vore det inte rimligt att det går att nå honom?

– Jag ger inga fler kommentarer, svarar Conny Jörgensen.

Annons

BT har också sökt Magnus Schreiber, förstanamn på SD:s valsedel i Herrljunga, men inte nått honom.

Det politiska läget i kommunfullmäktige i Herrljunga är oklart. Även vänsterpartiet har fått en plats som sannolikt kommer att stå tom.

 För att kunna väljas in i kommunfullmäktige ska man vara 18 år och folkbokförd i den aktuella kommunen.

 Folkbokföringen ska gälla senast valdagen. Man kan inte få en?flyttanmälan registrerad i efterhand.

 Den som sitter i kommunfullmäktige men flyttar från kommunen, förlorar också sitt mandat.

 Enda chansen för SD att fylla det andra mandatet i Herrljunga är om någon väljare har skrivit till ett nytt namn på valsedeln. Då kan den personen erbjudas platsen i fullmäktige.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons