Annons
Nyheter

Sahlin vill se ny skatteuppgörelse

– Jag tänker inte lyfta ett finger för att bryta upp pensions- överenskommelsen.
Nyheter • Publicerad 5 september 2010
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Det säger Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin till TT med anledning av att Vänsterledaren Lars Ohly kallat reformen för orimlig.

Däremot vill hon se en ny blocköverskridande skattereform.

Annons

Principen i pensionsreformen, att pensionerna följer ekonomin och därmed kan bli lägre när ekonomin går sämre, är den enda rimliga, enligt Sahlin.

– Den är i grunden bra. Jag är stolt över den. Det finns inget annat sätt att se på de stora utgifterna för staten, säger hon.

Däremot måste man vara beredd att hela tiden modifiera reformen med nya beräkningar, och parera effekter med annan politik, anser hon.

De rödgrönas förslag om stora skattesänkningar för pensionärerna är särskilt viktiga mot bakgrund av att pensionerna försvagas nästa år, enligt Sahlin.

Samma effekt

Samtidigt har hon i fyra år kritiserat de borgerligas skattesänkningar för att de som har mest också får mest. Samma effekt uppstår nu när de rödgröna vill sänka skatten för pensionärerna. De pensionärer som har högst pension får också mest.

– Ja, tanken med skattesystemet är ju inte att utjämna så att alla pensionärer har lika mycket i plånboken, men däremot ska de betala proportionellt samma skatt som löntagarna.

Sahlin försvarar även den blocköverskridande skatteöverenskommelsen från 1990-talet, inklusive principen att man inte skulle betala mer än 50 procent i skatt.

– Det var ganska många principer som var bra, också det här med lika beskattning och få lika skatt mellan arbete och kapital. Jag tycker fortfarande att de principerna i grunden var rätt och riktiga.

Värnskatten var även enligt Socialdemokraterna bara ett tillfälligt avsteg från reformen. Man bör tillbaka till grundprincipen, enligt Sahlin.

Annons

– Ja, men det ligger väldigt långt framme. Jag har ju sagt, till skillnad från Reinfeldt, att det är idé att ta upp samtalen igen.

Men någon uppgörelse om obligatorisk a-kassa blir det aldrig med Socialdemokraterna. Att Moderaterna vill att facken även ska administrera en sådan spelar ingen roll.

Inga kommunister

– När man börjar med att göra a-kassan så dyr och så dålig så att en normal inkomsttagare inte får ut mer än 50-60 procent och dessutom inte har råd att vara med, så har jag uppriktigt sagt svårt att ta borgerligheten på allvar när man lägger huvudet på sned och säger att det här är för löntagarnas skull. Det tror jag inte på.

– De ser det här som en maktfråga, att det försvagar facket. Jag är ordförande i Sveriges arbetareparti, jag ser också det som en maktfråga, för det handlar om hur arbetsmarknaden ska fungera. Det är så skillnaderna ser ut, säger Sahlin.

Den borgerliga kritiken att hon som förste S-ledare tar in kommunister i en regering avfärdar hon.

– Jag samarbetar inte med kommunister, jag samarbetar med Vänsterpartiet. Jag litar på dem, annars skulle jag inte samarbeta med dem, säger Mona Sahlin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons