Annons
Nyheter

Sahlin kräver besked från M om SD

Oppositionsledaren Mona Sahlin (S) kräver besked om hur de borgerliga ska agera om Sverigedemokraterna (SD) blir vågmästare.
Nyheter • Publicerad 13 september 2010
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /

En minoritetsregering som styr med tillfälliga majoriteter i riksdagen duger inte, enligt henne.

– Den som får i uppdrag att bilda regering efter valet måste visa att man kan regera under fyra år utan att göra Sverige beroende av Sverigedemokraterna, säger Sahlin.

Annons

Hon betonar att det inte bara gäller att klara en misstroendeförklaring efter valet eller att få stöd för en budget en gång om året.

– En regering lägger omkring 900 propositioner under en mandatperiod, säger Sahlin.

Enligt henne krävs det att en minoritetsregering skaffar sig ett stabilt samarbete över blockgränserna för att inte ge SD inflytande.

Turné i Malmö

Hon var på måndagen tillsammans med de övriga rödgröna ledarna på turné till Malmö. De hade tagit nattåget från Stockholm och ankom en aning morgontrötta efter en skakig resa. För eleverna på Latinskolan förklarade Sahlin att de rödgröna aldrig kommer att göra sig beroende av SD, varken aktivt eller passivt, om de får bilda regering. Hon tillade att det finns gränser för vad makten är värd och fick applåder.

– Jag har lämnat vårt besked. Reinfeldt måste lämna sitt, säger Sahlin.

Hon vill dock inte spekulera i om ett nyval vore bättre än en minoritetsregering som klarar sig genom mandatperioden på hoppande majoriteter i riksdagen.

Tv kan avgöra

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) besöker Skåne på tisdagen. Finansminister Anders Borg och utrikesminister Carl Bildt (S) kommer då att åka till SD:s starka fäste Landskrona för att övertyga väljarna där att inte rösta på SD.

Sahlin och de rödgröna har nu mindre än en vecka att vända opinionsvindarna. Hon tror att de kommande tv-utfrågningarna och partiledardebatten i SVT fortfarande kan avgöra valet. Sahlin bedömer att de rödgröna kan vinna om de gör klart för de osäkra väljarna att den 500-lapp mer i plånboken Reinfeldt viftar med, innebär "några hundralappar mer för några på bekostnad av att många får det tuffare".

Annons

För Vänsterpartiet har det sett ljusare ut i opinionen de senaste veckorna. Men partiledaren Lars Ohly är inte nöjd.

– Får vi 7–8 procent på valnatten, men inte bilda regering, då blir det ett ganska svalt firande och ingen champagne, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons