Annons
Nyheter

S vill ha utförsäljningslag

Med en skärpning av kommunallagen – kallad lex Tibble – vill Socialdemokraterna förhindra att offentlig egendom säljs till priser som inte är marknadsmässiga.
Nyheter • Publicerad 11 september 2010

– Det ger en möjlighet att stärka möjligheten att sätta stopp för den här typen av affärer, säger Thomas Östros (S), ekonomisk-politisk talesperson.

Domstolar och Justitieombudsmannen har kritiserat kommuner för att billigt ha sålt offentlig egendom. Östros pekar på Täbys försäljning av Tibble gymnasium norr om Stockholm.

Annons

– Vi har sett flera skandalösa exempel på att främst borgerliga kommuner säljer ut egendom till underpris och skänker förmögenheter till privatpersoner.

S har talat om lagstiftning tidigare. Men nu har partiet hittat en lösning och anser att kommunallagen bör förses med samma formulering som budgetlagen fastslår för försäljningar av statlig egendom, att de ska "genomföras affärsmässigt".

Östros säger att frågan bör snabbutredas efter en rödgrön valseger – men har redan tankar om att försäljningar i kommuner och landsting ska föregås av marknadsmässig värdering, ha flera anbudsgivare och en tydlig process.

– En kommun måste göra en realistisk och seriös bedömning av marknadsvärdet, annars bör man inte få sälja.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons