Annons
Nyheter

S: Traditionell politik vägen tillbaka

Socialdemokraterna går till val på traditionell politik som höjd a-kassa, mer till välfärden och mer arbetsmarknadspolitik.
Nyheter • Publicerad 12 september 2010

Men också en rejäl skattesänkning för pensionärer.

Stockholm. Och tillsammans med de två andra partierna i det rödgröna regeringsalternativet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, lovar S att satsa tolv miljarder mer på välfärden, vad än den borgerliga regeringen föreslår.

Annons

I dokumentet Vägval 2010 listar S och partiledaren Mona Sahlin, som kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister, sina viktigaste frågor. Det är satsningar på jobb och utbildning, bättre sjukvård och skola, högre ersättningar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkring och några skattehöjningar.

Ovanligt drag

Men det hör inte till vanligheterna att partiet lovar sänkt skatt i en valrörelse. Det gäller skattesänkningar för pensionärer, där S på sikt vill att pensionärerna ska betala samma skatt som löntagare. Om Sveriges ekonomi tillåter det ska skillnaden vara utraderad till 2014, har partiledaren Mona Sahlin lovat.

Partiet låter de sänkningar av inkomstskatten som den borgerliga regeringen genomfört i fyra steg vara kvar, trots att partiet kritiserat varje nytt steg som tagits.

Men partiet gör, tillsammans med de rödgröna samarbetspartierna, en skatteväxling. Den innebär att skatten höjs för många löntagare för att bekosta en sänkning av avgifterna till a-kassan till 80 kronor per månad. I ett försök att få över fler storstadsväljare, en grupp som S länge haft svårt att övertyga, på sin sida vill partiet också ta bort den så kallade uppskovsskatten på reavinster vid försäljningar av hus och bostadsrätter. Mer spektakulära inslag är butlers i tunnelbanan och könsneutrala toaletter.

Sedan valet 2006 har S gjort en omsvängning när det gäller betygen och partiet har nu lyckats ena de rödgröna om att införa betyg från årskurs sju. Partiet satsar mer på skolfrågor än tidigare.

I sommarens opinionsmätningar har S kämpat i motvind och de rödgröna har tappat det stora övertag de haft de senaste åren. Och Mona Sahlin ligger långt efter statsministern och Moderatledaren Fredrik Reinfeldt när väljarna får frågor om vem de hyser mest förtroende för.

Utan MP som koalitionspartner hade Sahlin bara kunnat drömma om att bli statsminister, S hade varit chanslösa om de kört solo. Men hon har fått kämpa hårt för att få partiet med på att ta in MP, och V, som partners med biljett till ministerposter i sitt regeringsalternativ.

Lars Larsson

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons