Annons
Nyheter

S lovar personal till demensvården

Personalen inom demensvården i Stockholms stad har minskat med över 900 anställda den senaste mandatperioden, visar en utredning.
Nyheter • Publicerad 8 september 2010

Nu lovar Socialdemokraterna i Stockholm att införa minimibemanningskrav inom demensvården, både för privata och kommunala äldreboenden.

På nationell nivå blir det däremot inga sådana bemanningskrav, men de rödgröna har bland annat lovat att satsa på kompetensutveckling och vill införa ett tak på kostnaden för hemtjänst.

Annons

Demensförbundet vill ha lagstiftning

Stina-Clara Hjulström, ordförande för Demensförbundet, välkomnar förslaget om bemanningskrav i Stockholm men undrar hur det ska utformas. Demensförbundet anser att det behövs lagstiftning om minimibemanning i hela landet.

– Vi har länge tyckt att man ska lagstifta. Jag tror att det är enda sättet att komma tillrätta med den här låga bemanningen, säger hon.

I rapporten om demensvården i Stockholm, som beställts av Stockholms stad, görs analysen att det behövs 10–20 procent fler anställda inom demensvården i staden. För resten av landet finns ingen överblick över bemanningssituationen.

Demensförbundet vill att minimikravet på bemanningen ska vara tre fysiskt närvarande anställda per åtta demenssjuka och en på natten.

– Vården varierar, men du måste ha en grundbemanning som du aldrig får gå under, säger Stina-Clara Hjulström.

Alliansen i Stockholm satsar mer pengar

Kristdemokraterna är skeptiska till minimikrav på bemanning, både i Stockholm och på nationell nivå, och menar att det är andra faktorer än bemanning som är minst lika viktiga.

– Jag tror att det är jätteviktigt att man hela tiden har en dialog om hur stora vårdbehoven är hos patienterna och hur man ska bemanna. Men lika viktigt är till exempel att personalen som är där har en god utbildning och ett bra bemötande, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD).

Alliansen i Stockholms stad vill dock satsa 150 miljoner kronor extra nästa år på att öka bemanningen. Det innebär en ökning av den totala äldreomsorgsbudgeten i Stockholm motsvarande ungefär 400 undersköterskor.

Annons

Socialstyrelsen kom i maj med nya riktlinjer för demensvården, och pekade samtidigt på stora brister i den.

Till exempel får var femte demenssjuk i dag inte en ordentlig utredning, och bara hälften av de dementa får plats i demensboende. Socialstyrelsen satte dock inte upp några rekommendationer för personaltäthet.

När tillsynen utifrån de nya riktlinjerna kommer i gång kommer det att ha betydelse för vårdkvaliteten, tror Maria Larsson.

Egna minikrav "intressant modell"

Socialdemokraternas välfärdspolitiska talesperson Ylva Johansson tycker inte att det är realistiskt att ställa samma krav på bemanning för hela landets demensvård.

– Det vi däremot har funderat på är om det till exempel går att kräva att kommunerna sätter egna minimikrav på sin bemanning. Det tycker jag skulle kunna vara en intressant modell, säger Ylva Johansson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons