Annons
Nyheter

Rödgröna överens efter träff

De rödgröna partiledarna träffades i dag på S-ledaren Mona Sahlins kontor för att diskutera det rödgröna samarbetet.
Nyheter • Publicerad 29 september 2010

De kom överens om en gemensam motion om Afghanistanstyrkan och tänker stå fast vid uppgörelsen om betyg.

– Vi fortsätter att se oss själva som en rödgrön opposition och är lika nyfikna som alla andra på vilken analys statsministern gör, sade S-ledaren Mona Sahlin efter mötet.

Annons

Hon bekräftade att fyra frågor varit uppe till diskussion. De rödgröna är överens om att lägga en gemensam motion om Afghanistanpolitiken, som bygger på den gemensamma överenskommelsen.

De kommer också att stå fast vid uppgörelsen om skolbetyg först i årskurs sju. Frågan om gemensam budget och talman har diskuterats men några besked gav Sahlin inte.

Socialdemokraterna har alltid drivit uppfattningen att det största partiet ska ha talmansposten.

– Det finns väl inte så mycket som talar för varför vi inte skulle hålla fast vid det, men vi ska resonera ihop oss och presentera en kandidat, sade Sahlin.

Sahlin delar däremot inte Lars Ohlys uppfattning att det måste vara den rödgröna uppgörelsen om asyl- och flyktingpolitik som blir en blocköverskridande uppgörelse.

– Nej, det kan man ju inte göra om man verkligen vill ha en seriös diskussion över blockgränserna.

– Just när det gäller asyl- och flyktingpolitiken finns det en väldig poäng att riksdagen markerar över partigränserna. Det är den fråga som alla främlingsfientliga partier vill röra i och den har vi demokratiska partier ett ansvar för att så icke sker, sade Sahlin till TT.

TT: Varför talar du om de demokratiska partierna?

– Det är bara ett sätt att säga de sju partierna, inte Sverigedemokraterna. Jag gör skillnad på oss sju och det främlingsfientliga Sverigedemokraterna.

Sahlin framhöll att det är regeringens ansvar att hantera den uppkomna situationen i riksdagen. Det är inte oppositionens ansvar.

Annons

Varje gång de rödgröna lägger ett gemensamt förslag, så öppnar det för Sverigedemokraterna att sätta press på regeringen.

– Det är Fredrik Reinfeldts situation. Det är han som säger att han ska fortsätta regera som minoritet. Vi förlorade valet och han leder den största minoriteten och Sverigedemokraterna är inne. Jag kan ju inte göra som Maud Olofsson hurtigt sade i går att lägga ned hela oppositionsarbetet i fyra år, för annars får regeringen inte genom sina förslag. Så fungerar inte en demokrati, sade Sahlin.

– Det är nu upp till regeringen att visa hur de ska hantera det val de själva har gjort att regera i minoritet.

De rödgrönas överenskommelse

Förnya nuvarande mandat i höst, som innebär cirka 500 soldater i Afghanistan

Påbörja tillbakadragandet under inledningen av 2011

Avsluta tillbakadragandet senast under första halvåret 2013

Utveckla en civil strategi för stödet till Afghanistan

Ge den svenska styrkan en civil chef redan 2011

Öka det civila biståndet kraftigt

Särskilda insatser för att bekämpa korruptionen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons