Annons
Nyheter

Reinfeldt vill se rödgrön rättsplan

Moderaterna vill minska straffrabatten när någon döms för flera brott.
Nyheter • Publicerad 5 september 2010
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Samtidigt undrar statsministern var de rödgröna har gjort av sin rättspolitik.

– Det är lite märkligt att de som står mot oss i den här valrörelsen inte har någon politik på rättsområdet trots att de (de rödgröna) har lovat besked. När kommer det? undrade Moderatledaren Fredrik Reinfeldt på en pressträff om en del av partiets och alliansens förslag på rättsområdet.

Annons

Reinfeldt och justitieminister Beatrice Ask sade att de vill att en brottsling inte på samma sätt som hittills ska kunna få rabatt på straffen om han eller hon döms för flera brott ovanpå varandra. Likaså ska en person kunna dömas till villkorligt fängelse. Båda frågorna finns med i en av regeringen redan tillsatt utredning, som ska vara klar till sommaren 2012.

Yngre brottslingar

TT: Ska tre mindre allvarliga brott kunna ge ett lika långt straff som ett grövre?

– Matematiken får vi ta sedan, men handlar det om flera brott ska det ha betydelse för straffet, sade Beatrice Ask.

Både Ask och Reinfeldt framhöll att det i första hand handlar om yngre brottslingar, där också den långa tid det tar att utreda någon för brott och döma denne, är ett problem i sig.

– Det är unga grabbar vi talar om. Det börjar snett och sedan går det vidare i ett oerhört tempo. De hinner med mycket innan de lagförs för brott de knappt ens minns, sade Reinfeldt.

Låtsas inte

Asks företrädare Thomas Bodström (S), numera ordförande i justitieutskottet, sade nyligen att de rödgröna kommer att presentera ett rättspolitiskt program, i de viktigaste frågorna.

– Vi är betydligt mer överens än de borgerliga partierna och vi låtsas inte att vi är överens om allting, sade Bodström till TT för några veckor sedan.

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, Alice Åström, trodde dock inte att de rödgröna skulle kunna presentera ett program före valet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons