Annons
Nyheter

Reinfeldt riskerar bli gisslan

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) behöver inte avgå om alliansen förlorar majoriteten i riksdagen.
Nyheter • Publicerad 17 september 2010

Men med Sverigedemokraterna i riksdagen kan en misstroendeförklaring mot honom omedelbart göra honom till partiets gisslan.

Moderaterna har i många år krävt att den sittande statsministern ska avgå efter ett val, även om han eller hon sedan ändå kommer tillbaka. Detta för att få till stånd en omröstning i riksdagen för att utröna det parlamentariska stödet för statsministern.

Annons

Med de vilande grundlagsändringarna blir detta också regel från och med nästa val. Ingenting tyder dock på att Fredrik Reinfeldt kommer att efterleva det gamla moderata kravet innan dess.

Väljer själv

Får de borgerliga egen majoritet så sitter Reinfeldt kvar. Även om de inte får det, men blir största blocket, kan han själv välja om han vill sitta kvar eller avgå. Eftersom Reinfeldt deklarerat att det största blocket ska bilda regering om Sverigedemokraterna kommer in, så bjuder logiken däremot att han avgår om de rödgröna blir störst.

Skulle han ändra sig, kan han sitta kvar, även om de rödgröna blir största block, men då måste han förlita sig på stöd från Sverigedemokraterna.

Inget av blocken vill ta i SD med tång. Men om de borgerliga inte får egen majoritet och SD kommer in i riksdagen, riskerar Reinfeldt att bli deras gisslan.

Inte gratis

Antingen vid en omröstning vid val av statsminister, om han skulle välja att avgå, eller om oppositionen begär en misstroendeförklaring för att utröna det parlamentariska underlaget. Precis så gjorde de borgerliga mot Göran Persson (S) 2002.

Sverige har så kallad negativ parlamentarism. Det innebär att statsministern inte behöver ha en majoritet bakom sig. Däremot får han inte ha en majoritet emot sig. Skulle oppositionen välja att rösta mot honom, måste alltså SD lägga ned sina röster eller rösta ja, för att Reinfeldt ska kunna sitta kvar. Få tror att de skulle göra det gratis.

Gäller Sahlin också

Motsvarande gäller naturligtvis om Mona Sahlin (S) ska väljas till statsminister om de rödgröna blir störst, men utan egen majoritet. De borgerliga kan då rösta emot och låta SD avgöra hennes öde. Sahlin har dock deklarerat att hon inte tänker försätta sig i den situationen och har krävt motsvarande besked av Reinfeldt. SD har sagt att partiet aldrig tänker rösta för Sahlin som statsminister.

Denna politiska matematik gäller inte "bara" vid en omröstning om statsministern utan vid samtliga omröstningar under de kommande fyra åren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons