Annons
Nyheter

Östros (S): "Oseriöst, falsarier"

Anders Borg upprepade uppgifterna i Sveriges Televisions Gomorron Sverige där han drabbade samman med Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros.
Nyheter • Publicerad 9 september 2010

– Det är en väldigt oseriös anklagelse, sade Östros som i sin tur angrep Borg för att vilja låna pengar till skattesänkningar.

Östros hävdade att de rödgrönas ekonomiska politik är starkare på varje punkt. Och han exemplifierade vad han kallade Borgs "falsarier" med att denne påstått att man vill höja den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI).

Annons

– Men vi gör ju inte det. Det förslaget finns inte med i vårt valmanifest, sade Östros som menade att Borgs egentliga syfte är att försöka undvika en debatt om jobben.

Borg försvarade sina beräkningar och upprepade flera gånger påståendet att 75 procent av LO-medlemmarna förlorar några hundralappar varje månad på vad han kallade Östros "bidragspolitik".

– De måste fråga sig: Har vi råd med Östros som finansminister?

Östros höll som väntat inte med och menade att nio av tio svenskar tjänar på de rödgrönas ekonomiska politik, bland annat genom att a-kasseavgifterna sänks.

I en enda fråga verkade Borg och Östros vara ense. Båda anser att det är möjligt att pressa ner arbetslösheten till 3–4 procent.

Borg: "Koka böckerna"

Anders Borg tillbakavisar Thomas Östros kritik mot beräkningarna i Borgs debattartikel.

Borg säger att han har utgått ifrån finansdepartementets så kallade konventioner för att beräkna utgifter och intäkter.

– Om Thomas Östros nu har uppfattningen att han har andra beräkningskonventioner som han utgår ifrån så bör han redovisa det före valet. För det skulle vi andra betrakta som att koka böckerna, säger Borg.

På frågan om vad han menar med att koka böckerna svarar han:

Annons

– Ja, att man har andra sätt att räkna utgifter och skatteintäkter på.

KU-anmälan mot Borg

Thomas Östros tänker anmäla finansminister Anders Borg (M) till riksdagens konstitutionsutskott (KU). Orsaken är att Östros vill få utrett om Borg använt departementets opolitiska tjänstemän för att sprida "falsarier" om den rödgröna politiken.

– Det här blir allt allvarligare. Att Borg sprider falska uppgifter förvånar mig inte. Men att han är beredd att använda vår finaste myndighet, finansdepartementet, till att sprida lögner om motståndarna, det får inte ske. Det måste han omedelbart sluta med, säger Thomas Östros.

Östros uppmanar Borg att visa respekt för tjänstemännens integritet och inte pressa dem till "smutsigt" partiarbete.

– Finansdepartementet får inte bli ett annex till det moderata kansliet.

"Grundlösa beräkningar"

Östros pekar på Borgs beräkningar om kostnaderna för sjukförsäkringen och uppger att de är grundlösa eftersom de bygger på att den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) höjs. Enligt Östros finns inget sådant förslag.

Borg har också underkänt de rödgrönas förslag om att det ska gå högst fem förskolebarn per anställd. För att nå dit satsar oppositionen 1,5 miljarder. Tanken är att kommunerna ska skjuta till lika mycket. Men enligt Borg strider det mot finansieringsprincipen, det vill säga att alla nya krav staten ålägger kommunerna ska betalas med statliga pengar. Östros menar att Borg hittar på egna förutsättningar för de rödgrönas förslag.

Finansministern hävdar dessutom att oppositionen har mycket lågt räknade kostnader för löftet att arbetslösa och föräldralediga föräldrar ska ha rätt till 30 timmar på förskolan för sina barn. Eller så har de rödgröna, enligt Borg, underskattat hur många som kommer att utnyttja rättigheten.

– Vi har erfarenhet från när vi satt i regeringen och genomförde rätt till 15 timmars förskola och vet vad det kostade då. Nu har vi räknat vidare utifrån det, säger Östros.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons