Annons
Nyheter

Olika inställning bland miljöpartister landet över

Det står klart att uppfattningarna om hur Miljöpartiet ska agera skiftar mellan regionerna.
Nyheter • Publicerad 20 september 2010

Etelka Huber, ordförande i Miljöpartiets regionledning i Jönköpings län anser att partiet ska sätta sig vid allianspartiernas bord för överläggning.

– Som det parlamentariska läget är nu ser vi det som bäst om man sätter sig vid förhandlingsbordet, lyssnar och hör vad man kan komma fram till. Man måste se vilka möjligheter det finns för att kunna erbjuda en stabilitet framöver.

Annons

TT: Vad ska då Miljöpartiet kräva?

– Vi förutsätter att Reinfeldt erbjuder ministerposter. Det måste vara ett rejält erbjudande.

Men från Kalmar hörs den motsatta uppfattningen:

– Miljöpartiet har väljarnas mandat för en rödgrön regering. Det är det fokus vi har. Slutgilitiga rösträkningen ser vi på onsdag, och därför spekulerar vi inte. Men vi bygger vår politik på det rödgröna samarbetet som har helt andra värderingar än alliansblocket, och det skulle kännas otroligt främmande att sitta i knäet på någon som gjort så lite för miljö och klimat och för människor, säger Akko Karlsson, regionspråkrör i Kalmar och partistyrelseledamot.

– Ingen dörr ska stängas, säger Laila Åkerberg, ordförande för MP i Västra Götaland, om ett möjligt samarbete med alliansen.

Men stödparti till alliansen, nej tack.

– Absolut inget stödparti, säger hon.

Men några direkta krav på ministerposter vill hon inte heller ha.

– Det handlar om politikens inriktning.

Och hon pekar genast ut krav i kommande förhandlingar. Ingen kärnkraft, satsningar på järnväg och klimatet, är några områden.

Annons

Om ett fortsatt samarbete med V och S, säger hon:

– Jag kommer inte att protestera om partistyrelsen bestämmer sig för att fortsätta med samarbetet, säger Åkerberg.

Ordförandena i Värmland och Stockholmsregionen, Jesper Johansson respektive Marie Åkesdotter, har inga kommentarer till alliansregeringens invit.

Inte heller Norrlandsdistrikten vill kommentera det uppkomna läget utan hänvisar till Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.

– Jag kommer inte att kommentera riksfrågorna överhuvudtaget, säger Agneta Granström, landstingsråd i Norrbotten.

Ett samarbete med alliansen är inte otänkbart, enligt Jörgen Sjöstedt, sammankallande i regionstyrelsen för Gävleborgs län:

– Det ligger otroligt långt ner på vår lista men kan inte uteslutas helt, säger Sjöstedt, som är positiv till ett fortsatt samarbete med S och V.

Miljöpartiets ansvar för den uppkomna situationen beskrivs så här av Jan-Erik Engman, ordförande i distriktsstyrelsen för Västerbotten:

– Vi har ett ansvar för vi är ett politiskt parti som deltar i det parlamentariska arbetet. Men vi har inte ett ansvar för att under alla förhållanden se till att det blir en regering. Vi har ett ansvar mot våra väljare, inte för alla väljare, säger han.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons