Annons
Nyheter

Oklar regeringsfråga efter SD-intåg

Efter SD:s inmarsch i riksdagen är regeringsfrågan vidöppen.
Nyheter • Publicerad 20 september 2010
Statsminister Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, kommenterar valresultatet vid en presskonferens på regeringskansliet i Stockholm på måndagen, dagen efter riksdagsvalet.
Statsminister Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, kommenterar valresultatet vid en presskonferens på regeringskansliet i Stockholm på måndagen, dagen efter riksdagsvalet.Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Statsministern öppnar dörrarna vänsterut, men lutar åt Miljöpartiet.

Och Socialdemokraternas fiasko ska utredas av en kriskommission.

Annons

– Vår ambition är att jobba parlamentariskt med ökat samröre med Miljöpartiet, säger Fredrik Reinfeldt, statsminister och moderatledare på måndagen.

Men MP verkar i alla fall utåt sett vara svårflirtat. MP kommer inte att bli stödparti åt alliansen, eftersom väljarnas mandat inte var att varken bilda regering eller samarbeta med de borgerliga, klargjorde de båda språkrören.

Däremot utesluter inte MP samtal, men då ska både Vänsterpartiet (V) och Socialdemokraterna (S) också vara med:

– Ansvaret för att diskutera läget gäller för sju partier, inte bara för ett, säger Peter Eriksson.

Reinfeldt håller dörren öppen vänsterut och verkar ännu inte helt utesluta samarbete med S.

– Jag kan i och för sig också se flera frågor, där det rent traditionellt snarare är så att borgerligheten och Socialdemokraterna varit överens.

"En tveksamhet"

På en direkt fråga om han utesluter MP i regeringen svarar Reinfeldt:

– Jag har inte fört samtal ännu och det bör föras efter att valresultatet har sjunkit in och vi alla haft tid för reflektion utan att det förs via medier.

Reinfeldt fastslår att han vill hålla tidtabellen. Han vill hinna lämna regeringsförklaring och ministerlista till riksdagens öppnande den 5 oktober.

Annons

Efter det fiaskoartade valet tillsätter S en kriskommission som ska analysera ytterligare. Vid ett extra möte i partistyrelsen på onsdag ska riktlinjerna tas fram. LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin anser att valsamarbetet med V och MP kan ha spelat in och att det fick för kort tid på sig.

– Jag tror att många S-väljare kände en tveksamhet även om vi i valmanifestet kunde se att det föll väl ut för traditionell S-politik.

Muntert hos SD

Enligt Sveriges Televisions vallokalsundersökning, med 11 889 svarande, kan valutgången delvis förklaras av att skola och utbildning, sysselsättning och svenska ekonomin listades som de tre viktigaste frågorna i valet – och att de borgerliga ansågs ha bäst politiska svar på alla tre områdena.

Att Fredrik Reinfeldt slog rekord i förtroende samt regeringens hantering av finanskrisen kan också ha spelat in.

Hos Sverigedemokraterna (SD) var det muntra minner. Till synes vågmästare i riksdagen och makt att med de rödgröna fälla en alliansregering. Men att det skulle ske är för tidigt att säga, enligt partiledaren Jimmie Åkesson.

– Det finns många scenarier och det är omöjligt att i det här läget ta ställning till alla, säger han efter ett möte med riksdagens talman Per Westerberg.

SD kan också glädjas åt att antalet kommunala mandat ökat från 280 till 609 – och inte minst åt 111 miljoner kronor i partistöd.

TT

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons