Annons
Nyheter

Ohly får godkänt av tittarna

Vänsterpartiledaren Lars Ohly får betyget godkänt av tittarna som följde SVT:s utfrågning i går kväll.
Nyheter • Publicerad 6 september 2010

Men utspelet om bröstpumpar som skulle göra det möjligt för män att ta mer pappaledigt, togs inte emot med stora famnen. Ohly fick snittbetyget 3,0 i Expressens onlinemätning och 3,1 i Aftonbladets panel. Det är det lägsta betyget bland de partiledare som frågats ut hittills.

Sahlin: "Mindre smart"

Annons

Mona Sahlin (S) tolkar inte Ohlys uttalande om att använda bröstpump som något utspel:

– Det var inget utspel, det var ett mindre smart sätt att svara på en fråga.

Även om ökad kvotering inte fanns med i de rödgrönas valmanifest anser hon att föräldraförsäkringen är en viktig fråga.

– Vi ska försvara föräldraförsäkringen och få fler pappor att ta ut föräldraledighet, säger S-ledaren.

Bröstpump blev en snackis

Vänsterledaren Lars Ohlys råd till kvinnor som ammar – använd bröstpump – för att kunna dela föräldraförsäkringen lika blev snabbt en snackis. Uttalandet spreds som en löpeld på nätet. Exempelvis väckte rubriken "Mr Ohly går på pumpen" många glada skratt.

MP:s språkör Maria Wetterstrand var inte lika road.

– Jag tänker inte ha några åsikter om folk ska använda bröstpump eller inte. Jag tycker inte att det är intressant för väljarna, säger hon barskt.

Eriksson vill inte lägga sig i

Språkröret Peter Eriksson vill inte lägga sig i den debatt som uppstått.

Annons

– Jag tyckte själv när barnen var små att det var ganska besvärligt med bröstpumpen. Men var och en får göra som de har lust.

Bakom diskussionen om bröstpumpen döljer sig en oenighet om hur föräldraförsäkringen ska se ut. Trots att alla tre partierna har kongressbeslut om en ökad kvotering till pappornas fördel lyckades de inte lägga fram ett gemensamt förslag.

Vänsterpartiet vill gå längst och dela helt lika mellan mammor och pappor och Ohly tror att det kommer förslag i den riktningen under mandatperioden.

– Det blir en lite längre uppförsbacke. Men det är väl inte en orimlig tanke att några steg kan tas i den riktningen, sade han i tv-utfrågningen.

Han räds inte opinionen mot den typer av förslag.

MP ger betydligt mer undanglidande svar.

– Eftersom vi inte har en uppgörelse så kommer det inte att vara en av de frågor som vi kommer att ta tag i omedelbart efter valet i alla fall, säger Maria Wetterstrand.

TT: Och något ytterligare klarläggande kommer inte före valet?

– Nej, det har vi inte för avsikt att göra, säger Wetterstrand.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons