Annons
Nyheter

MP: Sverige halkar efter

Takten på de svenska utsläppsminskningarna har halverats och det kommer att ta 195 år att nå de uppsatta klimatmålen, enligt en rapport från Miljöpartiet.
Nyheter • Publicerad 6 september 2010

Språkröret Maria Wetterstrand anklagade regeringen för att driva "en fegpolitik" när hon tillsammans med Peter Eriksson invigde partiets kampanjvecka på Stockholms Centralstation.

Enligt rapporten har Sverige halkat ner från en tionde till en 18:e plats i rankningen av ländernas klimatpolitik.

Annons

Carlgren: "Rena lögner"

Wetterstrand hänvisade till en rankning som gjorts av en global samlingsorganisation för 500 miljöorganisationer.

– Tyskland, Kina och Indien ligger före oss och vi ligger på en nivå som Thailand, Portugal, Iran och Kazakstan, sade hon.

Peter Eriksson konstaterade att debatten om klimatet lätt blir teoretisk och svår. För att inte hamna i den fällan har MP ställt samman en lång lista över förslag som presenterats av de rödgröna och som alliansen säger nej till. På den finns bland annat satsningar på höghastighetståg, kollektivtrafik, krav på biodrivmedel i glesbygd, kilometerskatt på lastbilar och höjd koldioxidskatt.

Miljöminister Andreas Carlgren anser att MP sprider rena lögner och han tycker att det är nonsens att påstå att Sverige hamnar på Kazakstans nivå.

– Det är en delrankning som bygger på tyckande och inte resultat. I den totala rankningen hamnar Sverige på andra plats efter Brasilien och är bäst av alla OECD-länder. Det är ett bättre resultat än när de rödgröna bestämde, säger han.

– Vi ligger före alla andra och det vet Miljöpartiet, säger Carlgren.

Han ger inte mycket för MP:s lista över åtgärder.

– De är väldigt dyra och saknar mätbara utsläppseffekter, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons