Annons
Nyheter

Möjlig taktikröstning i Värmland

I Värmland saknades bara sju röster för att FP skulle ta ett S-mandat.
Nyheter • Publicerad 23 september 2010

Om det också handlar om ett 50-tal felaktigt hanterade röster i Arvika tycker Folke Johansson, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, att det verkar finnas stor sannolikhet att Valprövningsnämnden tar upp saken.

Nämnden ska nämligen bedöma om det finns rimlig sannolikhet att felet kan ha påverkat slutresultatet.

Annons

Om det slutligen blir omval i Värmland sker det alltså i ett läge där värmlänningarna har rikets övriga resultat att gå på. Dessutom finns möjligheten att resultatet i Göteborgs kommun – där 19 röster saknades för att FP skulle ta ett S-mandat – då har överklagats.

Rent teoretiskt kan alltså riksdagsmajoriteten hänga i vågskålen och förutsättningarna för taktikröstning i Värmland förefaller mycket stor.

– Det är ofrånkomligt, och det kommer i så fall att påverka slutresultatet – men det är oklart hur det kommer att påverka, säger Johansson.

Han säger att det är mycket svårt att bedöma hur väljarna skulle påverkas av ett sådant läge, och att det kan slå åt flera håll i röstandet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons