Annons
Nyheter

Maxtaxan byter block

Med sänkt maxtaxa på dagis hoppas de rödgröna vinna väljare,
Nyheter • Publicerad 10 september 2010

I förra valet var maxtaxa även alliansens lockbete – men då på fritids.

Löftet blev aldrig verklighet och glömdes bort.

Annons

Maxtaxa i barnomsorgen har hoppat från block till block. När Göran Persson överraskade med den 1998 var det en borgerlig strategi.

Förslaget vann viktiga väljarröster, trots kritik mot att det gynnade de välbeställda. Nu hoppas Mona Sahlin göra om bedriften.

Ledigt löfte

För alliansen blev löftet från 2006 för dyrt, en halv miljard, och det glömdes bort.

Socialdemokraterna stöpte om sitt från 2006 och fick med sig V och MP. Ambitionen är att sänka maxtaxan för den som tjänar över 31 000 kronor i månaden med 360 kronor till 900 kronor för första barnet, med 240 kronor till 600 kronor för andra och med 120 kronor till 300 kronor för tredje barnet. För lågavlönade ensamstående föräldrar har reformen liten effekt.

Nya maxtaxan kostar 2,1 miljard kronor om året och införs bara om ekonomin så tillåter. Mona Sahlin medger att reformen är riktad till familjer med medelinkomster.

Ingen kvotering

Vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus avskaffas men de rödgröna har inte enats om ökad kvotering i föräldraförsäkringen, trots att alla tre har sådana kongressbeslut.

V-ledaren Lars Ohly tror dock att det kommer något sådant förslag under mandatperioden.

– Det är väl inte en orimlig tanke att några steg kan tas i den riktningen, säger Ohly, som väckt viss uppståndelse med rådet till ammande mödrar att de kan använda bröstpump, så att papporna kan ta över.

Annons

Något besked väntas inte från de rödgröna före valet. Till förtret för alliansens partier som räknat med att vinna röster på ett förslag som de vet inte har den breda opinionen med sig.

Ingen ny linje

Kompromissen, som alliansen efter viss möda kom fram till för fyra år sedan, ligger fast. KD fick då ett frivilligt begränsat vårdnadsbidrag i utbyte mot jämställdhetsbonus. Enda justeringen nu är att bonusen ska betalas ut samtidigt som ledigheten tas ut.

I stället blir det ett riktat bidrag till de sämst ställda familjerna genom att det särskilda bostadsbidraget för ett barn höjs med 350 kronor, för två barn med 425 kronor och för tre barn eller fler med 600 kronor i månaden.

Alliansen vill ha en del regeländringar, exempelvis att föräldrar ska kunna vara lediga samtidigt i 30 dagar under barnets första levnadsår.

Rödgrönt batteri

De rödgröna har ett batteri av förslag.

Taket höjs gradvis i den tillfälliga försäkringen (vab-dagarna), studiebidrag för studenter med barn höjs, liksom bostadsbidrag för ensamstående med barn, underhållsstöd och umgängesbidrag.

Dyrast för statskassan är satsningar på förskolan. Målet är att 2014 ska det vara fem barn per personal i förskolan, om kommunerna är med och delar på kostnaderna.

De rödgrönas familjepolitiska förslag

De rödgröna föreslår bland annat:

? Sänkt maxtaxa från 1 260 till 900 för första barnet till 600 för andra barnet och 300 för tredje. Från 2012 om ekonomin tillåter. Kostnad 2,1 miljarder kronor.

? Höjt tak för vab-dagar från 26 500 kronor i månaden till 28 200 nästa år, sedan till 30 000 och på sikt 35 000 kronor i månaden.

? 30 timmars förskola för barn till arbetslösa och föräldralediga.

? Stimulans till barnomsorg på obekväm arbetstid.

? Höjd kompetens och personaltäthet med målet högst fem barn per anställd 2014.

? Syskonförtur.

? Studiebidraget för studenter med barn höjs med 130 kronor i månaden för ett barn, 210 kronor i månaden för två barn.

? Underhållsstöd höjs med 100 kronor i månaden per barn.

? Bostadsbidrag för ensamstående höjs med 110 kronor i månaden.

? Umgängesbidrag höjs med 35 kronor.

Källa: Rödgröna överenskommelser (TT)

Alliansens familjepolitiska förslag

Alliansen föreslår bland annat:

? Särskilda bostadsbidraget höjs – för ett barn med 350 kronor i månaden, två barn 425, tre barn eller fler 600 kronor.

? Föräldrar ska kunna vara lediga samtidigt i 30 dagar under barnets första levnadsår.

? Jämställdhetsbonusen förenklas och förtydligas.

? Alla föräldrar som separerar ska erbjudas samarbetssamtal.

? Förälder som är ensam ska kunna överlåta en del av föräldrapenningen.

? Kompensation till föräldrar ska prövas om barnomsorgsgarantin inte infrias.

? Plikten att anmäla vård av sjukt barn samma dag slopas.

Källa:"Jobbmanifestet" (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons