Annons
Nyheter

M: Trygghet och välfärd främst

Skattesänkningar, fler jobb, bättre välfärd och ökad trygghet i vardagen är Moderaternas huvudparoller i valet.
Nyheter • Publicerad 12 september 2010

I flera mätningar är Moderaterna största parti – en historisk omvälvning om det skulle stå sig i valet.

Många heliga kor har omprövats under Fredrik Reinfeldts ledning. Men likväl är han med 100 miljarder i sänkta skatter snart ikapp företrädaren Bo Lundgrens hårt kritiserade ambition att sänka skatterna med 130 miljarder kronor. En politik som ledde till ett katastrofval för Lundgren är ett framgångsrecept för Reinfeldt.

Annons

Välfärdskramare

En skillnad är betoningen av statsfinansiellt ansvar och fokus på jobb. För Lundgren var överskott i statsfinanserna överbeskattning; för Reinfeldt är det första prioritet. Skattesänkningar var till för att öka friheten för de gamla moderaterna; för de nya är det ett sätt att skapa fler jobb.

En annan skillnad är att de nya moderaterna blivit välfärdskramare. Satsningar på välfärdens kärna går till och med före skattesänkningar för löntagare i årets val. Med kärna syftar partiet på vård, skola och omsorg. Höjda bidrag, a-kassa och sjukförsäkring räknar man däremot inte till kärnan.

De enda skattesänkningar som ställs ut som vallöfte är dem till pensionärerna. Partiet vill gå vidare med ytterligare 2,5 miljarder kronor utöver de redan utlovade 5 miljarderna, och har föga förvånande fått med sig övriga allianspartier. Om ekonomin tillåter öppnar alliansen också för ett andra steg på 2,3 miljarder kronor.

Till löntagarna ställs inga löften utan ”reformambitioner” att genomföra ett femte jobbskatteavdrag samt att höja gränsen för när statlig skatt måste betalas. Det kan dock tidigast ske 2012-2014 – om det finns ett överskott.

Satsar på välfärden

Välfärdssatsningarna, som man enats med övriga allianspartier om, handlar om förstärkt patientsäkerhet inom sjukvården, en utvecklad tandvårdsreform, en permanent psykiatrisatsning, förbättrad tillgänglighet och skärpt vårdgaranti. Förbättrad vård av äldre och ökad valfrihet inom äldreomsorgen föreslås också. Totalt vill Alliansen anslå 5,8 miljarder för nästa mandatperiod utöver tidigare föreslagna statsbidrag till kommuner och landsting.

Moderaternas tredje paroll är den klassiska moderatfrågan om ökad rättssäkerhet och trygghet i vardagen. Det ska ske genom fler tillgängliga och synliga poliser och hårdare straff. Ungas brottslighet ska mötas med tidiga och tydliga insatser samt fler poliser i ungdomars vardag.

Mot kvinnovåldet vill partiet bland annat införa möjligheten att övervaka besöksförbud med hjälp av elektronisk fotboja. Skyddet och stödet för våldsutsatta kvinnor ska ökas. Den organiserade brottsligheten ska bekämpas med särskilda aktionsgrupper inom polisen på flera håll i landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons