Annons
Nyheter

M: "Stödröster"

På moderaternas valvaka steg jublet när det stod klart att KD hamnade på 7,1 procent i TV 4:s valdagsundersökning.
Nyheter • Publicerad 19 september 2010

– Det är stödröster, konstaterar Ulf Adelsohn och konstaterar att det kostat moderaterna röster och att folkpartiet nu är minsta parti inom alliansen.

Om Sverigedemokraternas 4,1 procent säger han.

Annons

– Det var precis som jag trodde.

Han visar sitt ett år gamla tips över valutgången och konstaterar att han nästan prickat alla rätt om resultatet nu står sig. Han har med all sannolikhet också vunnit sitt vad med förre socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt. Vadet på 1 000 kronor gällde om Kristdemokraterna skulle åka ut ur riksdagen eller inte.

Bildts kommentar

– Det är väldigt stora skillnader nu jämfört med början av 90-talet, sade utrikesminister Carl Bildt om situationen när han var statsminister 1991–1994 och hade att hantera ett vågmästarparti som Ny demokrati i riksdagen.

– Vi hade ett annat budgetsystem och ett annat beslutssystem i riksdagen som ställde till problem, det var en ekonomisk osäkerhet som vi fick leva med, sade Bildt men hävdade att förutsättningarna för en stabil regeringsmakt är större nu, även om SD skulle komma in.

Schlingmann avvaktar

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann kommenterar SVT:s vallokalsundersökning med att mätningar är en sak.

– Det viktiga är att Sverige får en regering som kan fortsätta att föra en ansvarsfull politik, och står för arbetslinjen. Det är det som är helt avgörande.

Men ni har nu ingen egen majoritet?

– Detta är en vallokalsundersökning, men det är klart skulle den stå sig så är det ett osäkert läge. Det är väldigt spännande. Kommer vi att ha en stark, stabil regering i Sverige eller inte.

Annons

Hur gör ni om nu Sverigedemokraterna kommer in?

– Vi återkommer till hur den frågan ska hanteras. Vår förhoppning är att det inte ska bli så. Vår förhoppning är att vi ska få en stabil majoritetsregering, säger Schlingmann.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons