Annons
Nyheter

KD: Extra pengar vid sen utbetalning

Kristdemokraterna vill att medborgarna ska kunna få extra ersättning när myndigheter är sena med utbetalningar.
Nyheter • Publicerad 13 september 2010

Myndigheter som inte betalar ut ersättning i tid ska få betala en straffavgift. Till exempel ska den som får vänta mer än en månad på utbetalning från Försäkringskassan eller a-kassan få 20 procent extra i ersättning, enligt förslaget. Vid bygglovsansökan som dröjer för länge ska det gå att få tillbaka ansökningsavgiften.

– Det vi föreslår är att det ska bli en straffavgift om man har fått vänta mer än en månad när man lämnat in en fullständigt ifylld och korrekt ansökan. Från den dagen man borde ha fått ut sin ersättning från Försäkringskassan eller a-kassan bör det utgå en 20-procentig straffavgift, säger Mats Odell, andre vice partiordförande i KD.

Annons

Även när det gäller besked som bygglov bör det finnas tidsgränser, anser KD. För enklare typer av bygglov bör det inte ta mer än en månad. För vanliga bygglov bör det inte ta mer än tre månader, annars ska man kunna få halva ansökningsavgiften tillbaka.

– Blir det mer än sex månaders väntan ska man slippa ansökningsavgiften, säger Mats Odell.

KD föreslår också att myndigheterna ska inrätta servicegarantier där de ska fastslå till exempel hur länge man ska behöva vänta i telefon. Dessa servicegarantier ska publiceras på myndigheternas hemsidor och med jämna mellanrum ska myndigheterna följa upp hur de lyckas uppfylla dem.

En utredning som blev klar i juni i år avrådde från att införa ett system med kompensation vid långa handläggningstider. Utredningen undersökte om den som väntar mer än 30 dagar på ersättning skulle kunna få dröjsmålsränta, men kom till slutsatsen att det alternativet skulle bli för dyrt. Eventuell straffavgift för a-kassorna fanns inte med i utredningen. KD kan inte säga vad deras förslag skulle kosta.

20 procent straffavgift

Kristdemokraterna föreslår följande:

Alla myndigheter ska ha servicegarantier som publiceras på deras hemsidor. Garantierna ska följas upp fortlöpande.

Den som får vänta mer än en månad på utbetalning från Försäkringskassan eller a-kassan ska ha rätt till en extra ersättning motsvarande 20 procent av ersättningen från och med en månad från den dag den kompletta ansökan kom in.

Den som får vänta mer än en månad på beslut gällande en enklare bygglovsansökan ska få halva ansökningsavgiften tillbaka.

Den som får vänta mer än tre månader efter en vanlig bygglovsansökan ska få tillbaka halva ansökningsavgiften.

Den som får vänta mer än sex månader får tillbaka hela avgiften. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons