Annons
Nyheter
Folkpartiledaren Jan Björklund slog näven i bordet under utfrågningen av de borgerliga i TV 4.
Nyheter • Publicerad 15 september 2010
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Han ansåg sig anklagad för spela främlingsfientliga i händerna.

Det började med att TV 4 hade hittat en bild på en FP-monter vid Expo Nord i Östersund om "nej till hederskultur" med en burkaklädd kvinna.

Annons

– De som gjorde så har fått sina fiskar varma. Jag tar helt avstånd från det, sade Björklund.

Utfrågarna räknade också upp en rad förslag från ledande FP-företrädare om burkaförbud i skolan, språktest för invandrarskap, gynundersökning av unga flickor från vissa delar av världen, direkt utvisning av invandrare som begår brott och kortare föräldraförsäkring för barn som fötts utomlands.

Måste diskutera

Björklund ställde sig bakom en del av förslagen och välkomnade en debatt om de andra.

– Man måste kunna diskutera utan att anklagas för främlingsfientlighet, sade han.

När han fick frågan hur han skulle reagera om en väljare som läst alla förslagen kommer fram och tackade honom för att han motarbetar islam slog han tillbaka:

– Nu går du väldigt långt i dina anklagelser. Min mamma var krigsflykting, mina barn är adopterade från andra sidan jordklotet. Jag är för att Sverige ska vara ett öppet land.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt sade han är tveksam till att FP-förslagen för integrationsfrågan framåt.

I stället tror han på beslutet om arbetskraftsinvandring, att asylsökande kan få jobba, att analfabeter och akademiker skiljs åt i svenskundervisningen och på instegsjobben.

Utbildning bäst

Annons

Jobben fick stort utrymme i programmet. Bästa rådet till en ung arbetslös är utbilda sig, sade Reinfeldt och tillade att den borgerliga alliansen kan komplettera med bland annat lärlingsplatser och andra möjligheter att få visa upp sig. De borgerliga ledarna lovade också att inte göra andra förändringar i anställningsskyddet än att införa lärlingsprovanställning i upp till 18 månader.

– Denna lilla förändringen gör vi, men inte mer, sade KD-ledaren Göran Hägglund.

Partiledarna fick också svara på kortfrågor. Bara centerledaren Maud Olofsson kunde tänka sig att drogtesta sig efter programmet. De tyckte också olika när det gällde om singlar ska kunna få assisterad befruktning. Björklund och Olofsson sade ja.

– Man ska så långt som möjligt rigga så att barn får växa upp med en mamma och en pappa, sade däremot Hägglund.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons