Annons
Nyheter

Ingen självklar efterträdare i S

Det finns ingen självklar efterträdare i S till Mona Sahlin. TT har talat med folk i rörelsen och det är många namn i svang.
Nyheter • Publicerad 20 september 2010

Namn som nämns är Pär Nuder, Ulrica Messing och Thomas Bodström.

Nytt denna gång är att efterträdaren inte nödvändigtvis måste vara kvinna, som det var när Mona Sahlin utsågs. Det breddar fältet. Den som väljs bör dock vara beredd att sitta fyra år i opposition och sedan regera i fyra år.

Annons

Den enklaste och snabbaste lösningen är att Thomas Bodström tar över. Då kan hela det gamla gänget sitta kvar. För honom talar kändisfaktorn och att han går hem i tv och i stugorna. Mot honom talar att han sitter i Pysslingens styrelse och har en svag förankring i partiet, eller som en socialdemokrat säger till TT, "då skulle de röda fanorna ersättas av röda mattor".

Rävar i kulisserna

I kulisserna väntar ett par gamla politiska rävar - Pär Nuder och Ulrica Messing. Mot dem talar att de inte sitter i riksdagen.

Pär Nuder fanns med i spekulationerna om efterträdare till Göran Persson. Han lämnade politiken när Sahlin valde Thomas Östros till ekonomisk politisk talesperson. Han har fortsatt som kolumnist i partitidningen Aktuellt i politiken och under valveckan skrev han en ideologisk krönika med rubriken "Dags för ett brandtal". För honom talar att han är kunnig, skarp och enligt uppgift gärna vill, mot talar att han ger ett arrogant intryck.

Även Ulrica Messing fanns med i spekulationerna förra gången. Hon tackade nej, lämnade politiken för ett nytt liv tillsammans med affärsmannen Torsten Jansson. Flera tror att hon efter ett par år i exil är beredd att återkomma.

En annan möjlighet är att plocka in en politiker från kommunpolitiken. Ett namn som nämns är Anders Lago, Södertälje, som sitter i partistyrelsen. Han blev något av rikskändis när han i den amerikanska kongressen redogjorde för hur irakiska flyktingar tas emot i Södertälje.

Däremot anses Carin Jämtin inte längre vara en kandidat eftersom hon inte lyckats lyfta partiet i Stockholm. Malmös Ilmar Reepalu faller för åldersstrecket.

Favoriter i repris

Ett namn som alltid nämns, när en post ska tillsättas i partiet, är Sven-Erik Österberg, tidigare finansmarknadsminister och nu gruppledare, med facklig bakgrund. Populär, kunnig, lämplig för de flesta uppdrag, men ingen partiledartyp, anses det.

I den gruppen ingår också Thomas Östros, med lång erfarenhet från olika ministerposter. Men han fick inte ens bli affischnamn i valet, vilket anses bero på att han inte är någon röstvinnare.

Annons

En outsider är Ylva Johansson, tidigare minister som i valet fungerade som talesperson både i skol- och sjukvårdsfrågor, gift med förre finansministern Erik Åsbrink men med ett förflutet i Vänsterpartiet.

LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin, som spelat en undanskymd roll i valrörelsen, nämns inte.

Partiet verkar ha gett upp försöken att värva den ständiga gunstlingen Margot Wallström. Men det kan snabbt ändras om hon mot förmodan skulle uttrycka intresse.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons