Annons
Nyheter

”Hotbild gör det svårt att få SD-kandidater”

Fredrik Lind har under den gångna mandatperioden varit SD:s enda politiker i Bollebygd. En hotbild mot politikerna och en stämpel är orsaken tror han.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010
Fredrik Lind (SD) gillar att Bollebygds centrum utvecklats och vuxit på senare år, men tycker att kommunen är för liten för att ta emot flyktingar.
Fredrik Lind (SD) gillar att Bollebygds centrum utvecklats och vuxit på senare år, men tycker att kommunen är för liten för att ta emot flyktingar.Foto: Anne Engström

Bättre förutsättningar för att kunna bo i kommunens ytterområden, stopp för ytterligare flyktingmottagning och mer brottsförebyggande arbete är några frågor som Sverigedemokraterna i Bollebygd lyfter fram i årets valrörelse.

Under den gångna mandatperioden har Fredrik Lind, förstanamn i årets val, varit Sverigedemokraternas enda politiker i Bollebygd och det har varit tufft att inte ha en ersättare till kommunfullmäktige, men till årets val har partiet fått fram tre namn till kommunvalsedeln. Nicklas Olausson och Joakim Anell står på platserna två och tre på valsedeln.

Annons

– Det har varit svårt att få fram kandidater, dels på grund av hotbilden mot våra politiker, dels på grund av den stämpel vi har fått, säger Fredrik Lind. En del kallar mig rasist för att jag vill begränsa invandringen, men jag vet vad jag är och inte är.

I Bollebygd upplever han att andra politiker respekterar att man kan ha olika åsikter.

I fullmäktige har han stött förslag från både borgerliga och socialdemokrater.

– Det spelar ingen roll vem som lägger förslaget, jag röstar på det som är bra. Jag är friare genom att inte ingå i något block.

En levande landsbygd är en viktig fråga för partiet. Fredrik Lind hoppas på den nya järnvägen via Bollebygd, men många saknar kollektivtrafikförbindelser och är beroende av bil och därför vill partiet ha sänkt bensinskatt.

Han är emot att Bollebygd tar emot fler flyktingar.

– Vi är en för liten kommun för att tvingas ta emot flyktingar och ensamkommande flyktingbarn. Det är en stor ekonomisk belastning.

När Fredrik Lind kom tillbaka till Sverige 1993 efter fem år i USA tyckte han att landet spårat ur. Han blev Sverigedemokrat 2002 och kandidat i valet 2006. Han är överens med partiet i nästan allt, utom att han är positiv till varg i Sverige och har haft duster om det.

I Bollebygd har han bland annat motionerat om vårdnadsbidrag, vilket infördes på ett samtidigt borgerligt förslag. Hans djurintresse ligger bakom motionen om att inte få ha ormar i tätbebyggt område utan tillstånd. Nyligen fick han avslag på en motion om införande av mångkulturellt bokslut.

Vattnet i Hultafors/Olsfors är en viktig fråga. Efter många år verkar det nu vara på väg att lösas.

Annons

I hemtjänsten vill han tilllåta privata företag, men det måste finnas ett kommunalt alternativ. Valfrihet och konkurrens är bra, men måste balanseras.

Polisnärvaron i Bollebygd behöver öka för att stävja brott.

Även kommunens satsning på en ungdomsgård i Krafthuset är ett bra initiativ och god brottsprevention. Ungdomar behöver någonstans att träffas.

Han är negativ till att bygga på jordbruksmark och till höga hus på Vattentornskullen, men i övrigt positiv till att det byggs mycket i Bollebygd så att inflyttningen kan öka.

När det gäller barnomsorgen vill han ha mindre barngrupper och för äldre par vill han ha en parboendegaranti, så att par inte behöver dela på sig för att bara en av dem behöver äldreomsorg.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons