Annons
Nyheter

Fyra av tio beredda att taktikrösta

Av den svenska väljarkåren kan 42 procent tänka sig att på söndag överge "sitt eget part" och i stället rösta på ett som riskerar att åka ur riksdagen.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Kristdemokraterna och Centern tycks dra till sig de flesta taktikrösterna.

Var femte borgerlig sympatisör är öppen för att stödrösta på C eller KD, enligt Sifo i Svenska Dagbladet.

Annons

Alliansens väljare är mer beredda att rösta på ett annat parti för att hålla det kvar i riksdagen, 49 procent mot 36 av de rödgröna.

52 procent tänker inte taktikrösta och sex procent vet inte.

Den uppenbara blockpolitiken gör taktikröstandet större i år än vid tidigare val, enligt Stefan Dahlberg som är doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– När partierna är uppdelade i två block är det tydligare att exempelvis Moderaterna tjänar på en röst på Centern eller Kristdemokraterna, säger han till tidningen.

Efter C och Kd är det Folkpartiet som skulle få den största hjälpen att hänga sig kvar i riksdagen, 19 procent. Därefter följer Miljöpartiet, 17 och Vänsterpartiet 14 procent. Minst stödröster skulle, naturligt nog, gå till M och S, 10 respektive 5 procent.

Två procent är öppna för tanken att med taktikröstning få in Sverigedemokraterna i riksdagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons