Annons
Nyheter

FP: Tuffa förslag efter egen linje

Folkpartiet profilerar sig som tuffingen i alliansen, som vågar att driva sin egen linje och säga ifrån.
Nyheter • Publicerad 12 september 2010

Det kan gälla alltifrån burkaförbud i skolan till slopad värnskatt.

FP fortsätter längs upptrampade stigar och driver hårt, även i detta val, partiets profilfråga – skolan. Ändå lyckas FP-ledaren Jan Björklund oftast dra i rätt trådar för att skapa debatt och rubriker. Ett par exempel från årets valrörelse är burka- och niqab-förbud i skolan och att föräldrar till stökiga elever ska tvingas sitta med i klassrummet.

Annons

– Jag är rätt övertygad om att 15-årige Kalle som spelar Allan och ska vara cool kommer att uppföra sig betydligt bättre om mamma eller pappa sitter på en stol längst bak, säger Björklund och möter mothugg.

Löften i repris

Björklund passade också på att mitt under valrörelsen skicka regeringens kontroversiella förslag om elitklasser redan på högstadiet för begåvade elever ut på remiss och utlova förbud för friskolor, som tummar på kvalitet, att dela ut vinst till ägarna.

Tidigare betyg, från årskurs sex, är ett vallöfte som körs i repris, liksom att skolk ska skrivas in i betyget.

FP-ledaren försitter sällan chansen att trumfa in sitt budskap om att ställa krav är att bry sig. Men det är inte bara på skolans område som FP sticker ut hakan.

Förslaget om lärlingsplatser till halva lönen har väckt ilskna protester från LO. Men Björklund säger:

– Det är bättre att få ett lärlingsjobb än att gå på socialbidrag.

Enligt FP beror den höga svenska arbetslösheten på ett systemfel, på att höga murar skapats mellan skolan och arbetslivet.

De rödgröna talar om höjd skatt för de rika (inkomst över 40 000 kronor i månaden). Moderaterna har backat och vill bara driva sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare och höjd gräns för statlig skatt. Men FP fortsätter envist att hävda vallöftet från 2006, att värnskatten ska slopas. Utbildning måste löna sig, anser partiet.

Alliansens konflikt om kärnkraft desarmerades genom beslutet att gamla reaktorer får ersättas av nya. Till många centerpartisters förtret, som vill avföra frågan från den politiska dagordningen, fortsätter FP att lyfta fram den. I årets valrörelse är det den tidigare motståndaren, FP:s EU-parlamentariker Marit Paulsen, som blickar ner från partiets valaffisch för ny kärnkraft.

Annons

”Jag har inte plötsligt börjat gilla kärnkraft, men jag har insett att klimathotet är så akut”, förklarar hon.

Ny folkomröstning

FP har också tassat in på KD:s arena med utspel om tre garantier för äldre – rätt att gå ut, rätt att välja mat och rätt att bo tillsammans livet ut.

Andra förslag som sticker ut är det gamla kravet på språktest för medborgarskap, att kommuner ska kräva motprestation för att betala ut socialbidrag, ett svenskt FBI och ett starkare försvar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons