Annons
Nyheter

FP: "Gjort något historiskt"

Stort jubel bröt ut på FP:s valvaka när resultaten från SVT:s vallokalsundersökning visades.
Nyheter • Publicerad 19 september 2010

– Om det stämmer är det fantastiskt, då betyder det att vi varit med och gjort något historiskt, nämligen brutit Socialdemokraternas dominans, säger partisekreterare Erik Ullenhag till TT.

TT: Vad säger du om Sverigedemokraterna?

Annons

– Jag har fortfarande hopp om att de inte kommer in i Sveriges riksdag.

Ullenhag anser att det är för tidigt att kommentera det egna partiets resultat, men säger att Folkpartiet har gjort en bra valrörelse.

"Ett finanskrisval"

Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag ville inte gå in på hur alliansen, om den vinner och SD blir vågmästare, ska bredda sitt underlag i riksdagen för att få majoritet.

– Jag hoppas att vi inte får in ett främlingsfientligt parti i Sveriges riksdag, sade han till SVT.

Ullenhag var ganska nöjd med VALU-resultatet, även om det ligger något under valresultatet 2006. Han trodde att Moderaterna går framåt mycket tack vare den ekonomiska politiken.

– Det har varit ett finanskrisval, sade han.

Om skillnaden mellan blocken håller i sig så menar Ullenhag att det är historiskt.

– Hamnar vi i ett läge där alliansregeringen blir återvald, då gör vi något historiskt, sade Ullenhag till SVT.

"SD ideologisk motsats"

Annons

– Sverigedemokraterna har en helt annan syn på människovärdet än oss. Vi är varandras totala ideologiska motsatser, sade EU-minister Birgitta Ohlsson till TT.

Ohlsson underströk att SD inte är ett alternativ att regera med.

Vid 20.30 ville hon inte ta ut någon alliansseger i förskott.

– Det är rafflande, om vi vinner blir det ingen stor alliansseger. Jag kommer att vara här till klockan två i natt och vi ska kämpa ända in i kaklet.

TT: Vilken är den viktigaste frågan att driva om alliansen får fortsätta att regera i fyra år?

– Fortsatt fokus på ekonomi och jobb. Som EU-minister har jag märkt hur väl vi lyckats i Sverige jämfört med många andra länder i Europa. Ekonomin är en förutsättning för att vi ska kunna satsa på skola och omsorg.

Sabuni: "Det känns tungt"

– Det känns tungt, fruktansvärt tungt, sade integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) om Sverigedemokraternas framgång.

– Mitt budskap till svenska folket är att hjälp oss att bygga ett öppet samhälle, ett välkomnande samhälle som ser värdet av mångfald och respekt för medmänniskor, sade Sabuni som dock inte ville se SD:s framgång som ett underbetyg för alliansregeringens integrations- och migrationspolitik.

– Det tar tid att vända en skuta, sade Sabuni.

Annons

"Febrig stämning"

Stämningen blev närmast febrig på Folkpartiets valvaka sedan vallokalsundersökningarna presenterats. Ljusblå affischer med texten "Framtiden börjar i klassrummet" började delas ut.

I sitt första tal till gästerna pratade partisekreterare Erik Ullenhag om Kuba och framhöll att demokrati inte är självklart överallt i världen.

– Politik kan framstå som att det bara handlar om taktik och spel men här väljer vi våra ledare fredligt. Det är stort, sade han till applåder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons