Annons
Nyheter

FP: Förbjud bonusar i skolan

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) anser att det är ytterst olämpligt att ge rektorer lön utifrån vilka betyg eleverna på skolan får.
Nyheter • Publicerad 7 september 2010

– Betalar man för glädjebetyg så kommer man att få glädjebetyg. Det leder till betygsinflation, säger han till Svenska Dagbladet.

I en promemoria föreslår utbildningsdepartementet att bonusstopp införs för ledningen, både på kommunala skolor och på friskolor.

Annons

Det är oklart hur många skolor som i dag har bonusar.

Ingen bonus hos Pysslingen

Pysslingen förskolor och skolor betalar inte ut bonus till sina medarbetare. De delar inte heller ut någon vinst till sina aktieägare, enligt vd Johan Göterfelt. Själv har han en fast lön, ingen bonus eller gratifikation, och ingen annan i ledningen har det heller.

– Vi återbetalar ersättning till skolor och förskolor som haft bra resultat. Ersättningen får användas till utbildning och förkovran, exempelvis för att gå ledarskapsprogram eller liknande. Det kan också handla om att man får genomföra en konferens, men allt används i kompetensutvecklingssyfte.

Han tycker i och för sig att duktiga lärare ska kunna få högre löner, och kan tänka sig att löneskillnaderna ökar på sikt.

Men han gillar inte debatten om vinster i friskolor.

– Jag är så evigt trött på det här. All vinst vi har i företaget går tillbaka till skolorna. Vi har ett system där en del av överskottet används direkt i riktade insatser, medan vissa pengar sparas för att senare investeras i bland annat bättre möbler. Inte en krona går ut i vinst, säger Johan Göterfelt.

Inte heller friskolekoncernen Kunskapsskolan ger någon bonus utifrån elevernas betyg. Företaget har inte heller någon utdelning till aktieägarna.

– Jag har själv en rörlig lönedel men den är inte kopplad till betygen, säger Per Ledin, vd för Kunskapsskolan

Själv anser han att det egentliga problemet är att det är svårt att sätta korrekta betyg, samt att det saknas nationella prov i många ämnen.

Annons

Ett system som inte är tillräckligt bra kan alltid missbrukas av någon, menar han.

– Nu vill Jan Björklund försöka behandla symtomen genom att sätta in Alvedon. Det är oerhört mycket viktigare att få ett system där de betyg som sätts är korrekta, oavsett om det finns bonussystem eller inte, säger Per Ledin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons