Annons
Nyheter

Förvirrat om nytt mandat för alliansen

I redovisningen av det preliminära resultatet av onsdagsrösterna har Valmyndigheten på sin hemsida också lagt ut preliminär mandatfördelning.
Nyheter • Publicerad 22 september 2010
På Länsstyrelsen i Stockholms län pågår sedan i går den slutliga rösträkning.Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Den ska tas bort i nästa uppdatering av resultaten. Förvirring har uppstått i och med att även mandatfördelningen förändras med antalet redovisade röster, och långt ifrån alla kommuners röster har ännu rapporterats in till Valmyndigheten.

I den preliminära mandatfördelningen hade plötsligt alliansen ökat ett mandat, till 173. Men det kan alltså förändras fort, och alliansen falla tillbaka igen.

Annons

– Det räcker med att det kommer in en kommun där Socialdemokraterna är starka, säger Vivan Nilsson.

Hon uppger att det ännu saknas röster från många valkretsar – däribland Värmland, Dalarna och Göteborg.

I extremfallet kan det räcka med att 298 röster hamnar rätt i Dalarna, Värmland och Göteborg för att alliansen ska nå de extra tre mandaten som de borgerliga behöver för att få egen majoritet i riksdagen. '

Men det förutsätter att det parti som mandaten ska vinnas tillbaka ifrån inte får några röster och det är inte särskilt sannolikt. I alla tre fall är det Socialdemokraterna som måste få förhållandevis färre antal röster i dessa tre kretsar.

I exemplet Dalarna måste det gå bra för Vänsterpartiet för att alliansen ska vinna över ett mandat via utjämningsmandaten.

– Först måste V hålla jämna steg med S, och sen få 42 röster utöver det, då tar de ett mandat, säger matematikprofessor Svante Linusson vid KTH.

Räkningen av de sena förtidsrösterna samt utlandsrösterna började på onsdagsmorgonen. Bara i Stockholm fanns då omkring 30 000 sådana röster att räkna, enligt Vivan Nilsson på Valmyndigheten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons