Annons
Nyheter

Förtidsröstandet slår rekord

Fler svenskar väljer att förtidsrösta i årets val. Hittills har drygt 400 000 lämnat sin röst.
Nyheter • Publicerad 8 september 2010

Ökningen kan bero på bättre tillgänglighet och att nya regler gör det lättare att spontanrösta.

Jämfört med förra valet har hittills nästan 100 000 fler väljare valt att rösta i förväg. Ökningen gäller samtliga län, utom Jämtland och Kalmar. I Stockholms stad har förtidsrösterna nästan fördubblats – från drygt 30 000 till mer än 54 000.

Annons

Bättre tillgänglighet är den viktigaste förklaringen till den kraftiga uppgången, tror Gert Abelt, projektledare på valnämnden i Stockholm. Inför årets val har kommunen satsat på röstlokaler på mer otraditionella platser.

– Vi använder ställen som folk känner igen och har utökat förtidsröstningen på köpcentra och gallerior.

Nya regler

Mer uppmärksamhet i medierna och annonsering från valnämnden har också ha bidragit till att förtidsröstandet ökat, tror Abelt. Dessutom gör nya regler det möjligt att spontanrösta på flera orter, bland annat i Stockholm och Göteborg. Där kan den som har glömt sitt röstkort hemma få det utskrivet på plats i röstlokalen.

– Det kan vara så att fler råkar passera en röstlokal och kommer på att man kan rösta, säger Gert Abelt.

Ökat valdeltagande

Att fler förtidsröstar tyder på att valdeltagandet kommer att vara högre än vid förra valet, enligt Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Inför förra årets EU-parlamentsval var förtidsröstandet en bra indikator på deltagandet.

– Där såg man tidigt att det skulle hamna flera procent över tidigare val, säger han.

Att fler röstar redan nu kan missgynna de rödgröna som har haft motgång i opinionen den senaste tiden. Men Henrik Oscarsson tror ändå inte att valutgången påverkas:

– De som förtidsröstar brukar vara personer som vet sedan länge vad de tänker rösta på och är starkt partiidentifierade. Det som händer i valrörelsen kommer inte att förändra deras inställning – det ska väldigt mycket till för att övertyga dem att rösta annorlunda.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons