Annons
Nyheter

Expo: SD-folk med nazistkopplingar invalda

Några Sverigedemokrater med nazistkopplingar har med stor sannolikhet blivit invalda eller omvalda i flera kommunfullmäktige, enligt Alexander Bengtsson på den antirasistiska tidningen Expo.
Nyheter • Publicerad 21 september 2010

Detta med reservation för att ett slutresultat inte finns och att personval kan påverka utgången.

Patrik Ehn, som var medlem av Nordiska rikspartiet på 1980-talet och skrev nazisthälsningar i en mejlkonversation med en partikamrat 2005, kom in i kommunfullmäktige i Göteborg.

Annons

En annan som pekas ut är Thomas Holmberg som ser ut att få en plats i Vimmerby kommun.

– Han donerade pengar till Svenska motståndsrörelsen för fyra år sedan, säger Bengtsson.

Enligt Expo är rörelsen den med mest militanta svenska vit makt-organisationen. Den leds av Klas Lund, tidigare ledare för Vitt ariskt motstånd (VAM).

Säpo beskriver i en rapport att SMR:s mål är att "införa ett nationellt och totalitärt styre genom revolution".

En annan person som uppmärksammades nyligen för ett rasistiskt uttalande är Thomas Karlsen, SD:s förstanamn i Trollhättan, som enligt Bengtsson blev invald. Karlsen skrev på sin blogg att vissa invandrare har en aggressiv gen.

Expo hävdade före valet att åtminstone 45 personer med kopplingar till vit makt-miljöer kandiderade för SD till olika kommunfullmäktige. Hur många av dessa som kommit in är ännu oklart.

Partiets presschef Mattias Karlsson bedömde då att 90 procent av Expos uppgifter var "rent trams eller omöjligt att bevisa".

– Enstaka rötägg går nog inte att undvika, men skulle det visa sig att några av de här grova sakerna stämmer så ska de ut med huvudet före, sade Karlsson.

– Det är svårt att verifiera den här informationen rent generellt i och med att den till stor del kommer från kriminella vänsterextrema grupper och det är bara deras ord att gå på, säger SD:s pressekreterare Erik Almqvist.

Han hävdar att Antifascistisk aktion, Afa, gett uppgifter om SD-medlemmar till Expo efter flera dataintrång.

Annons

– Självfallet ska vi utreda de anklagelser som finns om det finns någonting att gå på. Och gör man någonting som bryter mot partilinjen, att man är ideologiskt avvikande, då är det så klart allvarligt. Vi accepterar inte att man hyser odemokratiska åsikter till exempel, men vi kan inte gå på uppgifter från våra mest hatiska ideologiska motståndare som attackerar oss fysiskt med terroristmetoder.

Att uppgifterna kommer från Afa eller liknande grupper förnekas av Alexander Bengtsson på Expo. Han säger att de bygger på gediget journalistiskt arbete, men att man i övrigt måste hänvisa till källskyddet.

Vad gäller Patrik Ehn så är Nordiska rikspartiets värdegrund självklart inte förenlig med SD:s, understryker Almqvist.

– Men det här är ju någonting från hans tonår för 30 år sedan och vi känner inte att det ligger honom i fatet i dag.

I fallet Holmberg har denne, vad Almqvist vet, förnekat en donation till SMR.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons