Annons
Nyheter

De yngsta väljer rödgrönt

Om de yngsta väljarna skulle få bestämma blir regeringen rödgrön, enligt Skops Ungdomsbarometer.
Nyheter • Publicerad 9 september 2010

Dessutom skulle Sverigedemokraterna komma in i riksdagen med god marginal.

Bland de svenskar som är mellan 18 och 24 år uppger 49 procent att de tänker rösta rödgrönt, medan knappt 41 procent väljer något av allianspartierna.

Annons

"Det är Miljöpartiet som drar väljarna till det rödgröna blocket", skriver Skops analytiker Birgitta Hultåker i ett pressmeddelande.

Miljöpartiet får över 16 procent, klart bättre än genomsnittet i andra åldersgrupper.

Blockens båda största partier har svårt att locka sympatier hos de yngsta väljarna jämfört med stödet från personer i andra åldrar. Drygt 26 procent av de yngsta väljarna väljer Socialdemokraterna, medan knappt 24 procent väljer Moderaterna.

Varken Kristdemokraterna eller Centerpartiet skulle komma in i riksdagen om ungdomarna skulle få råda. Över 7 procent av de tillfrågade ungdomarna uppger däremot att de ska rösta på Sverigedemokraterna.

Skop har frågat drygt 1 300 personer i åldrarna 18-34 år vad de ska rösta på i riksdagsvalet. Bland de tillfrågade väljarna som är 25 år eller äldre har alliansen större stöd än de rödgröna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons