Annons
Nyheter

Centern ökar i valspurten

Riksdagens tredje största parti har under lång tid legat farligt nära fyraprocentsspärren.
Nyheter • Publicerad 15 september 2010

Men nu tycks det som att Centern gör om bedriften från förra valet och spurtar på slutet.

I valet 2006 fick partiet 7,9 procent och blev tredje största parti. Partiledaren Maud Olofsson blev vice statsminister på köpet.

Annons

Euforin spred sig snabbt i partiet. Nu skulle man bli borgerlighetens nya liberaler. Partiets förtroenderåd fick spel och satte upp målet 16 procent i årets val. Den siffran har senare reviderats ned till 10 procent.

Men det gick inte riktigt åt det hållet. Flera gånger under året har Centern hamnat på drygt fyra procent i olika opinionsundersökningar. Vid två tillfällen till och med under fyra procent.

Men nu tycks det ha vänt i valrörelsens slutskede. I septembermätningarna har partiet i stället fått drygt 6 procent, och i den senaste på onsdagen 7,5 procent.

– Vi har tagit oss uppåt under valrörelsen och det var ju så vi gjorde under förra valet också, sade Maud Olofsson till TT i samband med att hon förtidsröstade i Stockholm på onsdagen.

– Vi fick kämpa rätt hårt 2006 i slutändan och det är därför vi har varit väldigt noga till våra valarbetare att det gäller ända in i kaklet, därför att vi tog rätt mycket röster sista veckan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons