Annons
Nyheter

C satsar på miljömorötter

Centern kallar sig för alliansens gröna röst och vill locka med morötter för att göra svenskar mer klimatvänliga.
Nyheter • Publicerad 12 september 2010

Miljön har alltid varit ett profilområde för partiet, men där har konkurrensen blivit hård inte minst efter att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gjort klimatet till en av sina viktigaste frågor.

Grönare med morötter

Annons

Men Centern lanserar sig nu som ”alliansens gröna röst” och det moderna, liberala miljöpartiet. Sverige ska göras grönare med morötter, inte med förbud och bestraffning i form av skatter. Några förslag om höjd bensinskatt finns inte i valmanifestet. Men om nya skattehöjningar behövs för att värna klimatet, då ska det kompenseras med lägre inkomst- och företagsskatter. En slogan är ”Jaga utsläppen, inte bilisterna”. Därför är man till skillnad från Miljöpartiet, till exempel för Förbifart Stockholm, Sveriges största motorvägssatsning. Bland morötterna finns en supermiljöbilspremie för de som köper elbilar.

Centern vill satsa mycket på att stimulera fram ny miljöteknik och vill bland annat sälja delar av statliga Vattenfall. Intäkterna ska användas till att investera i framtidens energi. Dit räknar Centern inte kärnkraft, men till skillnad från Miljöpartiet, så accepterar man att gamla reaktorer byts ut mot nya.

Lönsammare driva företag

Centern vill också vara företagarnas, företrädesvis småföretagarnas, parti. Genom att göra det lättare och lönsammare att driva företag så skapas nya jobb, är tanken. Ett av de viktigaste förslagen är halverad tjänstemoms för restauranger och frisörer. Det skulle enligt Centern ge 19 000 fler jobb och kosta sju miljarder kronor. Ett annat är att utvidga rabatten på hushållsnära tjänster till nya områden, till exempel hjälp med att installera den nya TV. Det skulle, enligt Olofsson, ge många teknikintresserade unga möjlighet att starta eget.

Mest kontroversiellt är förslagen om att mjuka upp arbetsrätten och införa lägre ingångslöner för unga, så att de får en fot in på arbetsmarknaden. Partiet vill undanta alla företag med färre än tio anställda från turordningsreglerna. Argumenten är att om det är lättare att avskeda så vågar företagen anställa fler. Här har Centern inte bara de rödgröna emot sig utan även Moderaterna.

Inga vallöften till bönder

Det gamla bondepartiet har på senare år ibland fått kritik för att inte längre tänka lika mycket på landsbygden. Några vallöften utfärdade direkt för bönder finns inte i manifestet. Istället satsar man på anslag och marknadsföring för att göra Sverige till det nya matlandet, regeringens infrastrukturplan och investeringar i grön teknik och energi.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons