Annons
Nyheter

Brott och straff splittrar blocken

Brottsbekämpning och lag och ordning har hittills haft en undanskymd roll i valrörelsen.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010

I många fall går heller inte skiljelinjerna mellan blocken.

I flera grundläggande frågor såsom metoderna för brottsbekämpning, straffskalan, integritet och internationellt polissamarbete ligger Socialdemokraterna närmare de borgerliga än sina rödgröna kamrater. Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade emot skärpningen av straff för grova brott (Ipredlagen), de avvisar buggning, kritiserar EU:s polissamarbete och ifrågasätter terroristbekämpningen och integritetskränkande kontroll.

Annons

De rödgröna har inte presenterat ett gemensamt rättspolitiskt program på samma sätt som de borgerliga. I alliansens valmanifest upptar brottsbekämpning två och en halv sida. I de rödgrönas är det sju rader.

– Fast vi har fler skarpa förslag, säger förre justitieministern Thomas Bodström (S).

Rödgröna tydligare

I två frågor är de rödgröna tydligare: Polisens alla myndigheter ska slås samman till en och polisutbildningen ska vara akademisk. Allianspartierna nöjer sig med att hänvisa till att myndighetsfrågan utreds. Om utbildningen säger de ingenting i manifestet.

De rödgröna vill riva upp FRA-lagen och utreda den men är i grunden oense om behovet av signalspaning. De borgerliga införde lagen.

Det enda uttryckligt skarpa förslaget i alliansens manifest är att utslussningen från sluten ungdomsvård ska förbättras liksom uppföljningen. I övrigt "vill" alliansen flera saker: Konsekvenserna vid återfall i brott ska skärpas. Begår man flera brott vid samma tillfälle ska de ge strängare straff. Den som köper sex av någon som är utsatt för människohandel ska få strängare straff. Utredningstiderna ska kortas där barn och ungdomar är brottsoffer. Polisen ska finnas i hela landet och skyddet för kvinnor med skyddad identitet ska stärkas.

Får inte plats

Går man däremot till alliansgruppens arbetsgrupp för rättsfrågor hittar man mer. Frågan är varför de förslagen inte är med i valmanifestet.

– Vi kan ju inte plocka in alla de förslagen, då skulle vi inte få plats med annat, förklarar justitieminister Beatrice Ask.

Hon försäkrar att alla de förslagen blir allianspolitik nästa mandatperiod om de vinner valet. I gruppens rapport står det dock att förslagen är arbetsgruppens.

Annons

Här finns i alla fall flera förslag som de rödgröna inte har uttryckt en gemensam uppfattning kring. Det handlar bland annat om frivilliga drogtester, polisutredningar av brott begångna av barn under 15 år, effektivare kameraövervakning, omvandling av snatteri till ringa stöld, skadeståndsansvar för vårdnadshavare och mer kameraövervakning i skolan.

Partiernas rättspolitik

De rödgröna har inget gemensamt rättspolitiskt program.

De vill ha en nationell polismyndighet.

De vill att polisutbildningen ska bli akademisk.

FRA-lagen ska rivas upp och utredas.

Insatserna mot mäns våld mot kvinnor ska intensifieras.

Den personliga integriteten ska stärkas och rätten att vara privat värnas.

Alliansen vill skärpa straffen för återfallsbrott och sexköp.

De vill se strängare straff när flera brott begås vid samma tillfälle.

De vill ha frivilliga drogtester.

De vill ha polisutredning av brott begångna av unga under 15 år.

De vill ha skadeståndsansvar för vårdnadshavare.

De vill ha mer kameraövervakning i skolan. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons