Annons
Nyheter

Borg angriper de rödgröna: "Vildvuxet skatteprogram"

Hushållen får skattehöjningar på 23 miljarder.
Nyheter • Publicerad 1 september 2010

Totalt höjs skatten med 54 miljarder kronor i de rödgrönas valmanifest, enligt finansminister Anders Borg (M).

– Det är ett vildvuxet och brett skattehöjningsprogram, säger Borg på en pressträff.

Annons

Samtidigt visar Borgs beräkningar att utgiftsökningarna uppgår till 34,9 miljarder kronor med oppositionens förslag. Hälften av det är bidrag, enligt Borg.

Samma beräkningar visar att 4,4 miljoner löntagare får höjd inkomstskatt.

– Det blev Lars Ohly som vann och TCO som förlorade, säger Borg och syftar på att skattehöjningarna slår mot medelinkomsttagare.

Traditionell bidragspolitik

Finansdepartementet har under natten räknat på de rödgrönas valplattform. Det samlade omdömet är att det ökar skattebördan, monterar ned arbetslinjen, brister i ansvar för offentliga finanser och har negativa konsekvenser för svensk ekonomi.

– Det är inte alldeles lätt att se någon strukturell idé i de här skattehöjningarna. De flesta ekonomer skulle vara väldigt skeptiska till ett skattehöjningspaket som så tungt vilar på företagssamhet och hushållen, sade Anders Borg när han gick igenom sifferanalysen vid en pressträff.

De rödgrönas förslag till utgiftshöjningar är enligt Borg "traditionell S-politik med bidragshöjningar och Ams-politik". 51 procent av utgifterna går dit medan ungefär 25 procent går till välfärdens kärna.

Enligt Borg stämmer inte Socialdemokraternas löfte att skatten inte höjs för vanliga låg- och medelinkomsttagare. En sjuksköterska får med oppositionens politik 500 kronor mindre kvar per månad med oppositionens politik. Borg har då räknat på att de säger nej till det femte jobbskatteavdraget.

Maxtaxan får ingen effekt på ensamstående

Finansdepartementet har också räknat på de rödgrönas förslag att avgiften till a-kassan inte ska vara högre än 100 kronor i månaden. Enligt siffrorna så förlorar alla som arbetar och betalar lägre än 182 kronor per månad i dag på förändringen till följd av att de rödgröna säger nej till femte jobbskatteavdraget och höjer skatten för att finansiera sänkningen av a-kasseavgiften.

Annons

Förslaget om sänkt maxtaxa kommer inte att gynna ensamstående, lågavlönade föräldrar, enligt Borg.

Förslaget innebär att utgiftstaket sänks, men de flesta ensamstående kvinnor når inte upp till taket och berörs därför inte av sänkningen. Däremot skulle de beröras av det femte jobbskatteavdraget.

– Det är ju litet märkligt, kan man tycka, att en rödgrön allians som talar så mycket om rättvisa lägger ett förslag som för lågavlönade ensamstående kvinnor inte har något effekt, sade Borg.

"Farliga effekter"

Borg kritiserade också vad han kallade återgången till en bidragslinje med högre a-kassa och ersättningar i sjukförsäkringen tillsammans med färre kontrollmekanismer.

– Standardresultatet är att högre a-kassa leder till lägre sysselsättning, sade han.

Enligt Anders Borgs sammanfattning så leder de rödgrönas förslag till en minskning av BNP med cirka 2 procent, en minskad sysselsättning med 120 000 och en arbetslöshet som stannar på hög nivå. Därtill ökar inflationen och marknadsräntorna stiger och de offentliga finanserna försämras.

– Min slutsats är att det vore mycket farligt om vi fick ett regeringsskifte i höstens val. Det har långsiktigt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi som är betydande, sade Anders Borg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons