Annons
Nyheter

Återställare med rödgrön regering

En rad återställare väntar om de rödgröna får makten.
Nyheter • Publicerad 8 september 2010

Förmögenhetsskatten, högskolebehörighet för alla gymnasieelever och förbudet mot ny kärnkraft kommer tillbaka.

TT har gått igenom vad som försvinner och vad som kommer tillbaka om de rödgröna vinner valet.

Annons

Regeringens privatiseringar och försäljningar har fått mycket kritik från oppositionen. Men sålt är sålt, bland annat Vin & Sprit, och kan inte köpas tillbaka. Apoteksmonopolet har upphört och även här har de rödgröna fått finna sig i att loppet är kört. Däremot vill de åtminstone försöka återförstatliga bilprovningen. Där går det att backa bandet, tror S–ledaren Mona Sahlin.

Dessutom återinförs stopplagen som hindrar försäljning av region– och universitetssjukhus. Den fria etableringsrätten för privata vårdcentraler rivs upp. Även förbudet mot nya kärnkraftverk kommer tillbaka.

Rätt att läsa upp betyg

De båda blocken har de senaste åren närmat sig varandra i skolfrågor. Men några förändringar som regeringen drivit igenom tänker de rödgröna avskaffa. Elever på gymnasiets yrkeslinjer ska åter få högskolebehörighet när de tar studenten. Förbudet att läsa upp godkända betyg på Komvux tas bort. Alla måste få en chans, och sedan en chans till och en chans till, motiverar Sahlin.

På familjepolitikens område skrotas både jämställdhetsbonus och vårdnadsbidrag.

Rivstarten skrotas

Den borgerliga regeringen rivstartade 2006 med åtstramningarna i a–kassan. De rödgröna lovar nu att åter höja a–kassans tak – till högre nivåer än förr, återställa ersättningen till 80 procent, och ta bort kopplingen mellan avgift och arbetslöshet. Alla ska betala 80 kronor i månaden i a–kasseavgift genom en skatteväxling. Många tjänar på det, men inte alla.

Regeln om att arbetslösa har 100 dagar på sig innan de måste söka jobb på hela arbetsmarknaden, kommer tillbaka.

Inga fasta gränser

Sjukförsäkringsreformen som infördes 2008 orsakade proteststormar. Vad som händer med den om de rödgröna vinner är inte helt klart, men den bortre gränsen, då man blir utförsäkrad efter 550 dagar, tas bort. Dessutom ska prövningen av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar göras om.

Annons

Förmögenhetsskatten kommer tillbaka, men i ny tappning. Hur den ska se ut ska utredas. Jobbskatteavdraget blir kvar, men trappas av för de som tjänar över 40 000 kronor i månaden. Fastighetsskatten förändras delvis så att de med de allra dyraste villorna får betala mer. Värnplikten kan komma tillbaka i ny form, men det ska utredas först, liksom FRA-lagen om signalspaning, som de rödgröna lovat riva upp och göra om.

Återställare vid röd-grön valseger

Återställare:

Bilprovningen förstatligas

Taket och ersättningsnivån i a-kassan höjs

A-kasseavgiften sänks för de flesta

Lagen som stoppar privatisering av sjukhus

Högskolebehörighet för alla gymnasielinjer

Förbud för nya kärnkraftverk

Förmögenhetsskatten – men i ny form

Etableringsfriheten för privata vårdcentraler tas bort

Alla företag ska upprätta jämställdhetsplaner

Den bortre gränsen i sjukförsäkringen försvinner

Detta försvinner:

Vårdnadsbidraget

Jämställdhetsbonusen

Rabatten på hushållsnära tjänster

Halverad arbetsgivaravgift för unga

Lex Laval om utländska entreprenörer i Sverige

(TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons