Annons
Nyheter

Ask kritiserar brist på rättspolitik

Justitieminister Beatrice Ask kritiserar bristen på rättspolitik i de rödgrönas valplattform.
Nyheter • Publicerad 1 september 2010

– Häpnadsväckande oseriöst, säger hon till TT.

I de rödgrönas valplattform finns ingenting om den rättspolitik som ska föras med en rödgrön regering. Så sent som i förra veckan sade förre justitieminister Thomas Bodström (S) att det kommer en överenskommelse i de viktigaste frågorna.

Annons

– Vi är betydligt mer överens än de borgerliga partierna och vi låtsas inte att vi är överens om allting, sade han till TT.

Men gemensamma besked kom inte.

– Jag är fruktansvärt upprörd över att man kan presentera ett valmanifest och hanterar brottsbekämpningen med sju rader. Det är inte mer än vad som ryms i en kort text på Facebook och det räcker inte för ett så viktigt ämne, säger Beatrice Ask.

Efterlyser besked

– Det enda konkreta besked som lämnas är att vänsterpartierna i förhållande till regeringen vill spara en miljard på rättsväsendet. Men vad ska man spara på? På polisen? Domstolarna? säger Ask.

Hon efterlyser bland annat besked om hur de rödgröna ser på de grova våldsbrotten. Både V och MP röstade emot regeringens skärpning av straffen.

– Vi har narkotikapolitiken. Vi har polisens arbetsmetoder. Ska man få använda buggning och preventiva tvångsmedel? Det måste man fatta beslut om nästa mandatperiod.

Även här är V och MP motståndare till regeringens förslag.

– Thomas Bodström har flera gånger i debatter med mig sagt att de ska komma med gemensamma förslag, men det gör man inte, säger Beatrice Ask.

Bodström avfärdar kritiken

Annons

Men Thomas Bodström avfärdar helt Beatrice Asks kritik.

– Vi har redan i vårt manifest fler skarpa förslag än vad de har i sitt. Det enda skarpa förslag de har är utslussningen från sluten ungdomsvård, säger han på en telefon från USA.

– Det finns ingenting om myndighetsfrågan, ingenting om hur man ska bekämpa den organiserade brottsligheten och ingenting om den akademiska utbildningen som man lovat under hela mandatperioden, säger han.

De besked Bodström syftar på i det rödgröna manifestet är att polisen ska slås samman till en myndighet, att dagens polisutbildning ska ersättas med en högskoleutbildning samt att insatserna mot kvinnovåld ska intensifieras och att FRA-lagen ska rivas upp.

– Det är Beatrice Ask som har haft ansvar i fyra år. Nu försöker hon sätta sig i opposition. Gå inte på det, säger Bodström.

Han medger att de rödgröna är oeniga i flera frågor, bland annat i synen på buggningen.

– Den ska utvärderas. Det är ju båda sidor överens om. Om de vill ha det så får de väl skriva det i sitt valmanifest. De är inte alls överens med Centern om det, säger Bodström.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons