Annons
Nyheter

Anklagelserna om lögner haglade

M-ledaren Fredrik Reinfeldt och S-ledaren Mona Sahlin hamnade i luven på varandra i den avslutande partiledardebatten i TV 4.
Nyheter • Publicerad 17 september 2010
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Sahlin anklagade Reinfeldt för att sprida lögner.

Under debatten räknade Reinfeldt upp ett antal hål i de rödgrönas budget och summerade underskottet till 20 miljarder kronor.

Annons

– Det är en lögn, en lögn, sade Sahlin medan Lars Ohly och Fredrik Reinfeldt gick över till att prata i munnen på varandra, sedan Ohly talat om att de rödgröna vill investera 100 miljarder i järnvägar.

Moderatledaren kritiserade Ohly för att spendera vilt.

Pengar rasar ut

– Varje gång Lars Ohly får ordet rasar pengarna ut ur fickorna, sade han.

När det lugnat ner sig och debatten bytt ämne kom Sahlin tillbaka med:

– En lögn är en lögn även om man skriker ut den.

Även mellan C-ledaren Maud Olofsson och MP:s språkrör Peter Eriksson hettade det till.

Maud Olofsson tog upp att regeringen fördubblat investeringarna i järnväg och med hänvisning till Peter Eriksson slog hon fast att regeringen står för miljöresultat, inte miljöprat.

– Du ljuger för mycket, kontrade Eriksson.

De rödgröna anklagade alliansen för att stänga dörrarna för arbetarklassens barn.

Annons

– Alla vill inte bli akademiker, svarade FP-ledaren Jan Björklund.

Stänger dörrar

Alliansen vill införa yrkesutbildning i gymnasiet som inte ger behörighet till högskolan. De rödgröna är emot.

– Du låter som en tunnelbaneförare. Se upp för dörrarna, dörrarna stängs, sade V-ledaren Lars Ohly till Björklund.

S-ledaren Mona Sahlin hänvisade till att utbildningspolitik för arbetarrörelsen alltid har handlat om att öppna dörrar för arbetarklassens barn.

– Varför vill då alliansen minska kunskapskraven på de yrkesinriktade utbildningarna och stänga dörrar för den som vill bättra på sina kunskaper på Komvux? undrade hon och erinrade om att både Socialdemokraternas ekonomiske talesperson Thomas Östros och finansminister Anders Borg, klarat sig vidare via Komvux.

– Ni måste ha drabbats av valpanik, svarade Jan Björklund och anklagade de rödgröna för att sprida felaktigheter om regeringens politik, som innebär att det inte längre går att läsa upp redan tidigare godkända betyg på Komvux.

Reinfeldt: Bra debatt

Efter debatten var Fredrik Reinfeldt nöjd.

– Det var en bra debatt, jag fick fram min kritik mot att oppositionen har ett budgethål på 20 miljarder, säger han till TT.

Annons

Mona Sahlin var glad över att debatten tog fart.

– Hettan är stark nu, skillnaden kom fram väldigt tydligt och ideologin blev skarpare, så det märks att valet är inne i sitt slutskede.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons