Annons
Nyheter

Alliansens dröm gick i kras – 297 röster från majoritet

När samtliga röster, inklusive förtids- och utlandsrösterna, är räknade en gång skiljer det totalt 297 röster till alliansens nackdel för att få majoritet i antal röster, baserat på rösterna på riksdagspartierna.
Nyheter • Publicerad 23 september 2010
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Alliansen får 2 929 771 röster. De rödgröna får tillsammans 2 591 827 röster och Sverigedemokraterna 338 241, enligt de preliminära siffrorna.

– Klockan tre sammanträder nämnden i Valmyndigheten och fattar beslut om riksdagsvalet. Då skriver vi under protokollet, om det är klart, men det hoppas jag, förklarar Lejsäter.

Annons

Om någon vill överklaga myndighetens beslut får den förmodligen vänta till måndag, eftersom beslutet först måste kungöras i Post- och Inrikes Tidningar.

– Jag hoppas jag kan skicka i väg kungörelsen i dag, eller i kväll, och då brukar den komma in i tidningen efter två dagar. I så fall kommer den in på måndag.

Därefter har den eller de som vill överklaga något i riksdagsvalet tio dagar på sig att vända sig till Valprövningsnämnden.

Kontrollräkningen av de så kallade onsdagsrösterna pågick hela natten till torsdagen, men alliansens dröm om egen riksdagsmajoritet hade redan gått i kras.

Det fattades fortfarande två mandat till de 175 som hade krävts för att slippa kompromissa med oppositionen eller Sverigedemokraterna.

– Loppet är kört för alliansen, säger matematikprofessor Svante Linusson på KTH till TT tidigt på torsdagsmorgonen.

Då hade rösterna i 6 027 av 6 063 valdistrikt kontrollräknats. Kvar att rapportera var Stockholms kommun och Stockholms län, men någon dramatisk förändring av valresultatet väntades inte när rösträkningen var klar.

Onsdagsrösterna – utlands- och sena förtidsröster – kunde ha rubbat den preliminära maktbalansen och det var nära. Folkpartiet hade behövt 19 röster till i Göteborg för att överta ett fast mandat som Socialdemokraterna (S) fick i valkretsen efter valnatten, och i Värmland fattades det sju röster för att FP skulle överta ett fast S-mandat. Därutöver hade Kristdemokraterna behövt 791 röster på nationell nivå, enligt de preliminära siffrorna, säger Svante Linusson.

Med så knappt utslag som i Göteborg och Värmland är det troligt att resultatet överklagas. Länsstyrelsens beslut, bland annat om röster som förklarats ogiltiga, kan överklagas till Valprövningsnämnden. Nämnden kan ta fram till någon gång i november på sig för beslut.

Valprövningsnämnden, som utses av riksdagen, är den enda instans som kan ta ställning till ett överklagande av något i hela valprocessen och dess beslut kan inte överklagas vidare.

Annons

Nämnden har funnits sedan 1975, då grundlagarna reformerades. Den har sju ledamöter. Ordföranden måste vara, eller ska ha varit, domare. Denne heter för närvarande Bengt-Åke Nilsson.

Valprövningsnämnden kan upphäva ett val och förordna om omval i ett visst val eller i en viss valkrets om det begåtts fel som kan antas ha inverkat på valutgången. Om rättelse av felet kan göras genom en ny rösträkning eller någon annan mindre åtgärd kan Valprövningsnämnden i stället uppdra åt myndigheten som fattade beslutet att rätta till felet.

Nämndens senaste beslut handlade om registreringen av partiet Bondesrepublikanerna, som överklagat ett beslut av länsstyrelsen i Stockholm om partiets registrering.

Preliminärt valresultat

När alla 6 063 valdistrikten räknats en gång såg den preliminära mandatfördelningen i riksdagsvalet ut som följer (förändring jämfört med 2006 inom parentes):

Moderaterna: 107 mandat (+10)

Centerpartiet: 23 (–6)

Folkpartiet: 24 (–4)

Kristdemokraterna: 19 (–5)

Socialdemokraterna: 112 (–18)

Vänsterpartiet: 19 (–3)

Miljöpartiet: 25 (+6)

Sverigedemokraterna: 20 (+20)

Oppositionen har preliminärt alltså 176 mandat mot 173 för alliansen.

Det preliminära valdeltagandet är 84,6 procent (+2,6)

Totalt finns 2 929 771 preliminära röster registrerade på de fyra allianspartierna, och totalt 2 930 068 preliminära röster på de fyra oppositionspartierna. Därmed har oppositionen preliminärt fått 297 röster fler.

Källa: Valmyndigheten (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons