Annons
Nyheter
Alliansen vinner valet, men Sverigedemokraterna blir vågmästare som nytt riksdagsparti. Statsminister Fredrik Reinfeldt ska nu försöka få stöd av Miljöpartiet.
Nyheter • Publicerad 19 september 2010
MUF:s Niklas Wykman och Anna-Maria Corazza-Bildt på moderaternas valvaka i Stockholm.
MUF:s Niklas Wykman och Anna-Maria Corazza-Bildt på moderaternas valvaka i Stockholm.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Moderaterna jublar vid valvakan i Stockholm.
Moderaterna jublar vid valvakan i Stockholm.Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Mona Sahlin, Peter Eriksson, Maria Wetterstrand och Lars Ohly under intervjun i SvT efter de röd-grönas valförlust.
Mona Sahlin, Peter Eriksson, Maria Wetterstrand och Lars Ohly under intervjun i SvT efter de röd-grönas valförlust.Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

– Vi kommer inte att samarbete eller göra oss beroende av Sverigedemokraterna, sade Reinfeldt när han höll sitt segertal.

Reinfeldt blir nu historisk. När nästan alla röster var räknade så hade det borgerliga blocket fått 172 mandat mot de rödgrönas 157. Reinfeldt blir därmed den förste borgerliga statsministern som får leda landet två perioder i rad. Glädjen grumlas dock av att Sverigedemokraterna blir vågmästare i riksdagen med 20 mandat. Därmed kan den borgerliga regeringen få stora problem med att få igenom sina förslag.

Annons

Några händer sträcktes inte ut av de rödgröna strax efter att valresultatet stod klart. Deras samarbete fortsätter tillsvidare och de tre partiernas ledare ska träffas och diskutera situationen på måndag. Reinfeldt uppgav dock att han hoppas på en positiv reaktion från Miljöpartiet när han nu ska försöka ta upp diskussioner om ett samarbete.

Jubel hos SD

På Sverigedemokraternas valvaka visste jublet inga gränser. Talkörer ropade partiledarens namn.

– Nu är vi i riksdagen. Jag är överväldigad. I dag har vi skrivit politisk historia, sade Jimmie Åkesson.

SD blir enligt det preliminära valresultatet större än både KD och V.

I SVT:s studio nämnde Åkesson åter partiets krav för att stödja en borgerlig regering.

– Vi vill få genomslag för våra profilfrågor invandringspolitiken, kriminalpolitiken och äldrepolitiken. Det är det vi har lovat våra väljare.

Redan om några veckor ska regeringen lägga fram en budget. Den nya budgetlagen gör att Reinfeldt kan få igenom den, såvida inte de rödgröna gör gemensam sak med Sverigedemokraterna. Men det finns många andra problemfrågor. I höst ska till exempel riksdagen fatta ett nytt beslut om Afghanistan. Där är de rödgröna på samma linje som SD.

Sahlin störst förlorare

Valets stora förlorare var S-ledaren Mona Sahlin. När nästan alla distrikt räknats hade partiet fått 30,8 procent, vilket är det sämsta resultatet för partiet i ett riksdagsval sedan 1914. Särskilt dåligt har det gått för S i storstadsområdena och det lär skapa diskussioner om Mona Sahlins framtid. Hon möttes dock av applåder när hon tacktalade till medarbetarna på valvakan.

Annons

– Vi har gjort ett riktigt dåligt val, sade Sahlin, som menade att detta val inte har någon vinnare.

Hon uppgav att hon inte hade några planer på att avgå.

Moderaterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna är de partier som går upp, medan de övriga minskar. Moderaterna ser ut att öka nära fyra procentenheter sedan 2006 och får sitt högsta resultat i modern tid.

När nästan alla röster var räknade hade M fått 29,9 procent, C 6,7, FP 7,0, KD 5,7, S 30,8, V 5,5, MP 7,1 och SD 5,8 procent. Slutresultatet kan dock dröja till onsdag, men de väntade avvikelserna handlar bara om några tiondelar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons