Annons
Nyheter

Aktörerna (S)

Socialdemokraternas främsta ansikten:
Nyheter • Publicerad 12 september 2010

Mona Sahlin, 53 år.

Det är nu eller aldrig för Sahlin som kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister, något som hon kunde ha blivit redan 1996 om inte det där med Toblerone kommit emellan henne och partiledarposten. Har nära tio års erfarenhet som statsråd, blev arbetsmarknadsminister som 33-åring 1990 och lade sextimmarsdagen på is. Alla har en åsikt om Sahlin, lämnar ingen oberörd. Kämpar med låga förtroendesiffror.

Annons

Thomas Östros, 45 år.

Bergsprängarson från Gällivare som blev akademiker i Uppsala och redan där fick chansen att mäta sina krafter med nuvarande finansministern, Anders Borg, vars post han gärna vill ha. Kan det mesta om siffror, lite Bosse Ringholmvarning eftersom han bara säger det han bestämt sig för, inget annat. Retar motståndarna med att konstant le, utom när någon kallade de rödgrönas budgetförslag för Tobleronepolitik. Då mullrade han. Blev minister redan 1996 och var det till valnederlaget 2006.

Thomas Bodström, 48 år.

Hyperenergisk och solokörande före detta justitieminister som förutom att vara ordförande i riksdagens justitieutskott återupptagit sin syssla som advokat. Sticker in rättegångar mellan riksdagsarbete, deckarförfattande och byggande av badtunnor. Blev medlem i partiet först när Göran Persson handplockat honom, överraskande, som justitieminister år 2000. Före detta elitfotbollsspelare (AIK) och son till gamle utrikesministern Lennart Bodström (S). Kallar med en (ironisk?) blinkning sin blogg Bodströmsamhället, ett begrepp som hans motståndare myntat för storebrors- och övervakningssamhället. Drev fram EU-direktivet om omfattande datalagring. Har gjort klart att han tänker åka till USA med familjen i höst, ett halvår, även vid en rödgrön valseger.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons