Annons
Nyheter

Aktörerna (MP)

Miljöpartiets främsta namn:
Nyheter • Publicerad 12 september 2010

Maria Wetterstrand, 36:

Klart och koncist språkrör, som avgår nästa år. Har har stor del i de grönas framgång bland svårflirtade storstadsbor. Slås bara av statsministern i grenen förtroende bland väljarna. Motståndare får något oroligt i blicken när de ska debattera med henne och de har slutat nämna henne vid namn för att förminska intresset. Var ganska okänd när hon, på meriter som bestämd ordförande på vildvuxna MP-kongresser, valdes till språkrör bredvid Peter Eriksson 2002.

Annons

Peter Eriksson, 51:

Ett mer yvigt språkrör, som också avgår nästa år. Längtar efter att bli en av dem som skriver historia som Sveriges första gröna ministrar, vid en valseger. Hård förhandlare och bufflig pragmatiker som ordnat reda i det egna partiet. Har satt skräck i det stora partiet förr – 1998 for han hem till Kalix och bildade en koalition i kommunen med alla partier utom S. Bröt därmed ett Socialdemokratiskt evighetsstyre. Golfare och skamlös marknadsförare av sin egen kokbok.

Gustav Fridolin, 27:

En politikens wonder-boy, numera Stockholmare, från Vittsjö i Skåne som trots sin låga ålder redan hunnit med att lämna riksdagen en gång, 2006. Tog några år ledigt från politiken och provade på som författare, journalist och folkhögskolelärare. Blev grön som elvaåring, var språkrör för Grön Ungdom och kom in i riksdagen som dess yngsta ledamot dittills 2002. Möttes av ovationer vid comebacken i partistyrelsen, siktar på riksdagen i höst och ses som självskriven kandidat till språkrörsposten efter Peter Eriksson i vår.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons