Annons
Nyheter

Aktörerna (M)

Moderaternas viktigaste namn:
Nyheter • Publicerad 12 september 2010

Fredrik Reinfeldt:

Född 1965 och uppväxt i Haninge, Spånga och Täby. Han spelade som ung basket i Tensta Tigers och var i gymnasiet intresserad av revyer och kabaréer. Han gjorde lumpen som fjälljägare i Kiruna och blev först därefter intresserad av politik på allvar. 1991 blev Reinfeldt invald i riksdagen, där han bland annat arbetade med rättsfrågor och ekonomi. 1992 blev han ordförande i Moderata ungdomsförbundet. Han blev vald till partiledare 2003, efter Bo Lundgrens katastrofval 2002. Sedan 2006 är han statsminister. Reinfeldt är utbildad civilekonom och gift med Filippa Reinfeldt, moderat sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. De har tre barn.

Annons

Anders Borg:

Född 1968 i Stockholm men uppvuxen i Norrköping. Som ung arbetade som politisk sakkunnig åt dåvarande statsminister Carl Bildt i början av 1990-talet. Han har även arbetat som penningpolitisk rådgivare på Riksbanken. Var chefekonom för Moderaterna under förre partiledaren Bo Lundgren innan han 2006 blev finansminister. Är en av huvudarkitekterna bakom Moderaternas förnyelse.

Han är gift och har tre barn och är bosatt i Katrineholm. Han är svag för styrketräning och jakt.

Carl Bildt:

Född 1949 i Halmstad. Efter studentexamen i Stockholm följde ”högre studier” vid Stockholms universitet som dock aldrig avslutades. Bildt kom in i riksdagen som 30-åring 1979, där han ofta lyckades reta upp Olof Palme. Bildt blev mot förmodan partiledare 1986 och 1991-1994 den första moderate statsministern efter andra världskriget. Han satt kvar som partiledare fram till 1999 men var allt som oftast frånvarande med sitt uppdrag som högste ansvarig för återuppbyggnadsarbetet i Bosnien-Hercegovina och senare FN:s särskilde sändebud på Balkan. Gift för tredje gången och har tre barn.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons