Annons
Nyheter

Aktörerna (KD)

KD:s viktigaste namn:
Nyheter • Publicerad 12 september 2010

Göran Hägglund:

51 år, har varit Kristdemokraternas partiledare sedan han tog över jobbet från Alf Svensson 2004. Efter valet 2006 blev han också socialminister i den borgerliga regeringen. Hans retoriska stil kännetecknas bland annat av att han skämtar friskt i tal och vid mediaframträdande. Hägglund valdes in i riksdagen 1991. Han har också arbetat som försäkringskonsult och placeringsrådgivare. Hägglund är uppvuxen i Degerfors med föräldrar som var metallarbetare och han bor numera i småländska Bankeryd med fru och två söner. Den sportintresserade partiledaren håller därför på HV71 i ishockey och Degerfors IF i fotboll. Tidigare var han med i Pingstkyrkan men tillhör numera Svenska kyrkan.

Annons

Maria Larsson:

Kristdemokraternas vice partiordförande och folkhälsominister, kan framstå som politikens duktiga flicka. Hon bor i strävsamma Gnosjö, men växte upp på en bondgård i södra Småland. Larsson säger sig vara bra på att fösa kor och hässja hö. I skolan var han elevkårsordförande.

Innan politiken blev ett heltidsjobb så utbildade hon sig till lärare. Mest uppmärksamhet under sitt ministerjobb i den nuvarande regeringen fick Larsson när hon höll regelbundna presskonferenser hösten 2009, då svininfluensan hotade.

Maria Larsson är gift och har tre utflugna barn.

Mats Odell:

63 år, har varit med i den kristdemokratiska toppen länge. Redan 1991-1994 var han kommunikationsminister i den dåvarande borgerliga regeringen. Sedan förra valet är han kommun- och finansmarknadsminister. Odell är som politisk debattör något av en slugger. Mats Odell är gift, har fyra vuxna barn och fyra barnbarn. Han är född i Värnamo men bor sedan länge i Vallentuna.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons