Annons
Nyheter

Aktörer (FP)

Folkpartiets viktigaste namn:
Nyheter • Publicerad 12 september 2010

Jan Björklund:

48 år. FP-ledare och utbildningsminister.

Annons

Säg skola och de flesta associerar till Björklund. Björklund föddes i Skene, växte upp i ett hem med få böcker och han tackar sina lärare för att han blev den han är i dag. Valde först officersyrket och hans tuffa framtoning har lett till att han stundtals går under benämningen major Björklund. Trots att han på 90-talet bara var kommunalpolitiker lyckades han omforma hela partiets skolpolitik. Blev skolminister 2006 och partiledare 2007. Väcker gärna förslag som orsakar debatt.

Nyamko Sabuni:

41 år. Integrations- och jämställdhetsminister

Barn till en politisk flykting från Kongo-Kinshasa. Född i exil i Burundi och kom till Sverige 1981, tolv år gammal. Tvillingmamma. Vägrar kalla sig feminist och har gjort sig känd för att ställa tuffa krav för integration. Väckte debatt förra valet då hon i boken ”Flickorna vi sviker” krävde obligatoriska gynekologiska undersökningar av flickor, 15-årsgräns för huvudduk och stopp för all offentlig finansiering av religiösa skolor. Nu har hon skrivit ännu en bok ”Det nya Sverige” där hon argumenterar för att den som invandrar till Sverige med barn upp till åtta år inte ska ha rätt till lika lång föräldraledighet, som den vars barn fötts här.

Marit Paulsen:

70 år, EU-parlamentariker. Trots att hon sitter i Bryssel vågar inte FP släppa denna valvinnare, så hon fortsätter att blicka ner från partiets valaffischer. När hon toppade partiets EU-lista 1999 och 2009, fick FP över 13 procent. Likaså i allmänna valet 2002 när hon var affischnamn, men inte kandidat. I förra valet var hon sjuk, gjorde bara ett framträdande och partiet fick 7,5 procent. Årets uppgift för den tidigare kärnkraftsmotståndaren är att argumentera för kärnkraften – ”för klimatets skull”.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons