Annons
Nyheter

Åkesson: "Vi är beredda att prata med alla, om vi får något tillbaka"

När Jimmie Åkesson framträdde på valvakan var Sverigedemokraterna inne i riksdagen, skulle få ett tjugotal riksdagsledamöter och en vågmästarroll.
Nyheter • Publicerad 20 september 2010

Stämningen var hög.

– Nu är vi i riksdagen, sade han.

Annons

– Jag är överväldigad och det är svårt att samla tankarna, sade han. I dag har vi skrivit politisk historia. Det är fantastiskt.

Han konstaterade att det har varit en lång och intensiv valkampanj.

– Det är härligt att få se er så här glada. Det är inte ofta vi har fått vara det, sade han.

Valarbetarna avbröt med att skandera Åkessons namn.

– Vi har utsatts för censur och medial bojkott, nekats annonsering och på alla möjliga sätt behandlats som något annat än ett parti. Men trots det står vi här med ett fantastiskt resultat.

Han slog fast att partiet har fyra år på sig att påverka politiken.

– Vi ska inte orsaka problem. Vi ska ta ansvar. Det är mitt löfte till svenska folket, sade han.

SD älskar läget

– Det här är det allra bästa scenariot, det ger oss ett starkt mandat att genomföra vår politik, sade Erik Almqvist, ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund och pressekreterare och en av partiets blivande riksdagsledamöter.

På frågan om vad SD kräver för att ge något block sitt stöd sade han:

Annons

– Vi måste återgå till en ansvarsfull invandringspolitik och framför allt begränsa den utomeuropeiska invandringen kraftigt.

Åkesson har krav

– Vi är beredda att prata med alla, om vi får något tillbaka, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT.

Han sade att partiet har tre huvudkrav.

– Vi vill få genomslag för våra profilfrågor invandringspolitiken, kriminalpolitiken och äldrepolitiken. Det är det vi har lovat våra väljare.

När jublet avtagit och ett halvdussin Säpopoliser plus SD:s egna vakter äntligen lyckats röja en minimal yta kring Åkesson frågar TT vad SD kräver i utbyte mot att göra Fredrik Reinfeldt till statsminister.

– Det är en förhandlingsfråga. Vi kommer att försöka etablera en kontakt med de andra partierna så fort som möjligt, för det är viktigt att vi genast visar för svenska folket att alla partier i riksdagen är beredda att ta ansvar, säger SD-ledaren till TT.

Han upprepar dock vad han sagt i valrörelsen; att Sverigedemokraterna har tre huvudfrågor som partiet tänker prioritera i riksdagsarbetet.

– Det gäller en ansvarsfull invandringspolitik, bekämpning av brottsligheten och en värdig ålderdom för våra äldre.

Men Jimmie Åkesson kan också tänka sig att gå emot en alliansregering och göra gemensam sak med de rödgröna. Om dessa skulle motionera om att Sverige redan nästa år börjar avveckla sitt militära engagemang i Afghanistan kommer SD att rösta för ett sådant förslag.

– Jag utgår från att vi kommer att stödja en sådan motion, men det beror helt och hållet på var vi landar under den här veckan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons